Bajden apeluje na Japan i Kinu: Smirite tenzije

SAD su potvrdile da će poštovati obaveze iz ugovora o odbrani japanskih ostrva, ali istovremeno ne žele da budu uvučene u bilo kakav vojni sukob između azijskih rivala
0 komentar(a)
Džo Bajden, Japan, Foto: Reuters
Džo Bajden, Japan, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.12.2013. 11:26h

Američki potpredsjednik Džozef Bajden pozvao je danas Japan i Kinu da smire tenzije koje su se pojačale nakon što je Peking proglasio vazdušnu odbrambenu zonu nad ostrvima u Istočnom kineskom moru oko kojih se dvije države spore.

Bajden je, u pisanoj izjavi za dnevni list “Asahi”, ponovio da je Vašington “duboko zabrinut” potezom Kine i da najnoviji incident naglašava potrebu za sporazumom između Pekinga i Tokija.

Sjedinjene Američke Države (SAD) su jasno stavile do znanja da će ispoštovati obaveze iz ugovora koji im nalaže da brane ostrva koja kontroliše Japan, ali istovremeno ne žele da budu uvučene u bilo kakav vojni sukob između azijskih rivala.

Bajden će se danas sastati sa japanskim premijerom Šinzo Abeom, prije nego što američki zvaničnik otputuje u Kinu narednog dana u sklopu azijske turneje tokom koje nastoji da istovremeno smiri tenzije u regionu i podrži ključnog saveznika Japan.

Japan je ponovio danas da su i Tokio i Vašington odbacili potez Pekinga da ustanovi zonu vazdušne odbrane, uprkos činjenici da tri američke avio-kompanije, po nalogu vlade, obavještavaju Kinu o planovima da prođu kroz tu oblast, prenosi Rojters.

Vašington je rekao ranije da takav savjet američkim kompanijama ne znači da su SAD priznale tu zonu.

Vlade Japana i Južne Koreje savjetovale su svoje avio-kompanije da ne podnose planove leta unaprijed, što je Peking zahtjevao od svih letjelica otkako je proglasio vazdušnu odbrambenu zonu 23. novembra.

Bonus video: