Venecuela: Opšti nestanak struje prekinuo Madurov govor na TV-u

Prije dvije godine Venecuela je pokrenula niz mjera kako bi stabilizovala snabdijevanje električnom energijom s obzirom na stalan porast potražnje
1 komentar(a)
Nikolas Maduro, Foto: Beta/AP
Nikolas Maduro, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 03.12.2013. 08:35h

Veliki dio Karakasa, prijestolnice Venecuele, i nekoliko drugih gradova ostalo je bez struje sinoć tokom pola sata, tri mjeseca nakon velikog kvara koji je pogodio 70 odsto zemlje.

Nestanak struje dogodio se oko 20 sati i pogodio je nekoliko zona glavnog grada u vrijeme dok su svi mediji prenosili obraćanje predsjednika Nikolasa Madura narodu.

Struja je ponovo potekla pola sata poslije, a Maduro je, uobičajeno, poručio da je riječ o sabotaži.

Vrhovni državni tužilac najavio je istragu, a ministar energetike objasnio da je uzrok kvara u hidroelektrani La Arenosa, koja je bila razlog nestanka struje i u septembru kada je 70 odsto zemlje bilo u mraku.

Prije dvije godine Venecuela, inače najveći proizvođač nafte u Južnoj Americi, pokrenula je niz mjera kako bi stabilizovala snabdijevanje električnom energijom s obzirom na stalan porast potražnje.

U 2010. godini, Venecuela je nekoliko mjeseci trpila nestašice struje što je vlada pripisala suši koja je ispraznila rezervoare hidrocentrale koja proizvodi 73 odsto struje za cijelu Venecuelu.

Bonus video: