Tajland: Demonstranti ušli u sjedište vlade

Demontranti u Bangkoku prethodna dva dana su se sukobljavali sa policijom, koja je upotrebila gumene metke, suzavac i vodene topov
53 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 03.12.2013. 08:12h

Nekoliko stotina demonstranata ušlo je u sjedište vlade u Bangkoku, pošto su vlasti naložile policiji da se povuče kako bi izbjegla novo nasilje, nakon dvodnevnih nemira.

Dopisnik AFP-a sa lica mjesta navodi da je oko sjedišta vlade karnevalska atmosfera, pošto je policija saopštila da neće pružati otpor demonstrantima koji su se zavjetovali da će svrgnuti premijera.

"Demonstranti su rekli da žele da zauzmu zgrade vlade, ali vlada ne želi nikakve sukobe pa smo naredili policiji da se povuče", rekao je portparol tajlandske vlade Tirat Ratanaševi novinarima, javio je Rojters.

Demontranti u Bangkoku prethodna dva dana su se sukobljavali sa policijom, koja je upotrebila gumene metke, suzavac i vodene topove.

Demonstranti su prošle sedmice protestovali po raznim djelovima Bangkoka, a sada su se grupisali ispred vladinog kompleksa.

Protesti na Tajlandu traju deveti dan, a preko vikenda je u sukobima poginulo najmanje troje ljudi, a 103 osobe su

povrijeđene.

Jedan tajlandski sud juče je izdao nalog za hapšenje vođe protesta Sutepa Taugsubana zbog podsticanja antivladine pobune.

Sutep je svake večeri državo vatrene govore, optužujući Taksina Šinavatru, populističkog bivšeg premijera, svrgnutog u vojnom udaru 2006. godine, da iz egzila u inostranstvu "povlači konce" za račun mlađe sestre, aktuelne premijerke Jingluk Šinavatra.

Galerija

Bonus video: