Moderno ropstvo Azije: Lancima po sirotinji

"Od trenutka kada su žene prevarene i navedene da se prijave za posao u Hongkongu, bivaju izložene eksploataciji koja dostiže nivo modernog ropstva"
64 pregleda 0 komentar(a)
Hong Kong, Foto: Flickr.com
Hong Kong, Foto: Flickr.com
Ažurirano: 02.12.2013. 16:35h

Na stotine Indonežanki namamljeno lažnim obećanjima o visokoj plati i povoljnim uslovima rada u Hongkongu, završile su kao moderne robinje. Fizičko i psihičko zlostavljanje radnika u bogatim azijskim državama sve češće rezultira smrtnim ishodom.

"Od trenutka kada su žene prevarene i navedene da se prijave za posao u Hongkongu, bivaju izložene eksploataciji koja dostiže nivo modernog ropstva", izjavila je radnica za prava emigranata Norma Kang Muiko.

O tome svjedoči slučaj jedne indonežanske kućepaziteljke koja tvrdi da ju je bračni par iz Hongkonga tukao lancem od bicikla i povređivao peglom. Prema najnovijem izvještaju „Amnesti internešenela“, čak 150.000 Indonežanki trenutno živi u Hongkongu. Rezultati istraživanja pokazuju da je čak dvije trećine ispitanih radnica bilo zlostavljano u domovima u kojima rade. Trećini njih bilo je zabranjeno da napuste kuću svoga gazde, a svakodnevno su se suočavale sa seksualnim zlostavljanjem, nedostatkom hrane i radom od 17 sati na dan, koji nije bio adekvatno plaćen.

Sličnu sudbinu preživljavaju i Filipinke koje rade u Singapuru. Prema zvaničnim podacima, prošle godine je 136.695 žena otputovalo u Singapur radi zaposlenja. Slučajevi ekstremne eksploatacije radnika prisutni su i u drugim zemljama Azije. Kako prenosi britanski “Gardijan”, od juna 2012. do avgusta ove godine tokom radova za Mundijal u Kataru 2022, nastradalo je čak 44 osobe iz Nepala.

"Nedopustivo je da se u jednoj veoma bogatoj zemlji nemilosrdno eksploatiše toliki broj radnika migranata, koji su ostavljeni bez plate i bore se da prežive", navodi “Amnesti internešenel”.

Slična situacija je na gradilištima u Rusiji, gdje i dalje traje eksploatacija državljana centralnoazijskih država poput Tadžikistana i Kirgistana.

U “otvorenim zatvorima” u zalivskim zemljama imigranti su prisiljeni da pasoše predaju poslodavcu i odreknu se godišnjeg odmora. Rade prekovremeno na temperaturama koje premašuju 40 stepeni i to bez zdravstvenog osiguranja. Zbog samovolje bogatih šeika koji nisu uslovljeni nikakvim kaznama, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati nose epitet “koncentracionog logora za imigrante”. Doseljenici čine blizu 70 odsto ukupne radne snage, a većina potiče iz Pakistana, Bangladeša, Indije i Filipina.

Bonus video: