Počela istraga o željezničkoj nesreći u Njujorku

Nacionalni odbor za bezbjednost saobraćaja (NTSB) poslao je na lice mjesta istražitelje sa instrukcijama da pregledaju prevrnute vagone i protumače podatke iz uređaja
2 komentar(a)
Njujork voz, Željeznička nesreća, Foto: Reuters
Njujork voz, Željeznička nesreća, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.12.2013. 11:30h

Američke vlasti počele su istragu o uzrocima nesreće u Bronksu u Njujorku, u kojoj su četiri osobe poginule, a više od 60 povrijeđeno, kada je iz šina iskočio voz.

Pet od sedam vagona putničkog voza koji je išao iz mjesta Pokipsi iskočilo je juče nešto poslije sedam časova po lokalnom vremenu iz šina u njujorškoj četvrti Bronks, saopštile su njujorške transportne vlasti.

Nesreća se dogodila u trenutku kada je voz ušao u krivinu u blizini stanice, a njujorške transportne vlasti i putnici navode da se kretao brže nego što to dozvoljava ograničenje brzine u toj zoni, prenosi BBC.

Uređaj u vozu koji je zabilježio šta se dogodilo, sličan avioskoj "crnoj kutiji", pronađen je, a Nacionalni odbor za bezbjednost saobraćaja (NTSB) poslao je na lice mjesta istražitelje sa instrukcijama da pregledaju prevrnute vagone i protumače podatke iz uređaja.

I Federalna uprava za željeznicu poslala je svoj istražiteljski tim.

Član NTSB Erl Viner kaže da će njegova ekipa nekoliko dana prikupljati dokaze na mjestu nesreće.

"Naš zadatak nije samo da utvrdimo šta se dogodilo, već i zašto se to dogodilo, kako bismo spriječili da se to ponovo dogodi", rekao je on.

ABC News je javio da je 11 osoba u kritičnom stanju, šest u ozbiljnom, dok su ostali prerpteli lakše povrede.

Iako su, prema prvim vijestima, neki od vagona upali u rijeku Harlem koja se uliva u Hadson na tom mjestu, na snimcima se vidi da se to nije dogodilo, iako se prvi vagon koji je uništen u nesreći nalazi na svega par metara od vode.

Dio pruge između Bronksa i dijela okruga Vestčester biće, najvjerovatnije, zatvoren tokom najmanje nedjelju dana, navodi BBC.

Voz pripada željezničkoj službi "Metro-Nort", koja prevozi putnike iz sjevernog predgrađa Njujorka.

Ovo je drugi put ove godine da iz šina iskoči putnički voz te željezničke službe, koja je juče prvi put u svojoj 31-godišnjoj istoriji zabilježila smrt putnika u nesreći.

Bonus video: