Veliki požar uništio grad u Kaliforniji

Požar je stanovnike grada natjerao u haotičan masovan bijeg
211 pregleda 0 komentar(a)
Paradajs požar, Foto: Reuters
Paradajs požar, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.11.2018. 11:48h

Veliki požar zahvatio je grad Paradajs od 26.000 stanovnika u sjevernoj Kaliforniji "gutajući" stambene blokove, bolnice, škole.

JWPlayer video mesto

Vlasti još nemaju tačne podatke koliko je osoba stradalo dok pokušavaju da savladaju vatrenu stihiju koju snažan vjetar širi stvarajući plamenove visoke i preko 15 metara.

Požar je stanovnike grada natjerao u haotičan masovan bijeg.

Uz opise plamtećih zgrada svjedoci prenose i da su na ulicama napušteni automobili koji gore, prenosi agencija Hina.

"Grad je uništen", kazao je portparol kalifornijske kancelarije za zaštitu od požara Skot Meklin, koji je boravio u Paradajsu.

"Malo šta je još ostalo".

Grad Čiko sa 93.000 stanovnika naredni je na putu požaru koji se širi potpomognut vjetrom koji duva brzinom i do 60 kilometara na sat kroz područja pogođena sušom, kazao je komandant vatrogasne službe okruga But Daren Rid.

Stanovnici Paradajsa napuštali su svoje domove u vozilima i bježali pred vatrom noseći u rukama djecu i kućne ljubimce, kažu zvaničnici.

"Haotično je. Požar je težak", kazao je policajac Rajan Lambert o evakuaciji.

Požar je izbio u četvrtak ujutro i do večernjih sati uništio je oko 8.000 hektara površina, a vatrogasci vatru ne mogu da stave pod kontrolu zbog jakih vjetrova.

Spasioci su buldožerima raščišćavali ulice kako bi iz bolnice koju je zahvatila vatra spasili pacijente. Bolnica je u međuvremenu potpuno izgorjela.

Guverner Kalifornije proglasio je vanredno stanje na tom području.

Galerija

Bonus video: