HAOS U BANGKOKU

Protesti protiv Šinavatre postali nasilni: Mladić ubijen sa dva metka

Još nije jasno ko je pucao i na čijoj strani su žrtve, ali je portparol policije rekao da je ubijen 21-godišnji muškarac
12 komentar(a)
Ažurirano: 20.02.2019. 01:49h

Najmanje jedan čovjek je poginuo a pet je ranjeno iz vatrenog oružja u Bangkoku, u uličnim borbama koje su se danas vodile između pristalica i protivnika tajlandske premijerke Jingluk Šinavatre.

Još nije jasno ko je pucao i na čijoj strani su žrtve, ali je portparol policije rekao da je ubijen 21-godišnji muškarac, koji je pogođen sa dva metka.

Agresivni politički protesti u glavnom gradu Tajlanda danas su se pretvorili u nasilne. To bi, sa jedne strane, moglo da naškodi turizmu ove zemlje usred glavne sezone, ali bi sa druge strane moglo i da pomogne vladi, podrivajući tvrdnje premijerkinih protivnika kako je na djelu nenasilna kampanja građanske neposlušnosti.

Kako ocjenjuje Asošiejted pres, današnje nasilje će vjerovatno odvratiti dio pristalica opozicije koji bi inače prisustvovali demonstracijama.

Na protestima se traži pad vlade Jungluk Šinavatre za koju vjeruju da služi interesima njenog brata, bivšeg premijera i crnogorskog državljanina Taksina Šinavatre, koji je oboren sa vlasti 2006. godine u vojnom puču, nakon što je optužen za korupciju i zloupotrebu moći.

Vlasti su se prethodnih sedmica veoma suzdržavale od upotrebe sile dok su demonstranti držali u opsadi zgrade ministarstava, pa čak i upadali u njih, svjesne da bi to moglo uticati na javno mnjenje, i možda posluzziti kao izgovor vojsci da preuzme vlast pod izgovorom uspostavljanja reda i mira.

U Bangkoku je vladalo rasšireno uvjerenje da demonstranti žele baš to. Specijalna policijska agencija za bezbjednost saopštila je danas da se policija složila da izvede na ulice 2.730 pripadnika kao ispomoć, pošto su demonstranti najavili da će sjutra okupirati premijerkino sjedište.

Mada se vojska proglasila neutralnom u trenutnoj krizi, upravo je ona bila ta koja je Taksina 2006. godine zbacila sa vlasti i ima vrlo malo simpatija za njega.

Galerija