I Kina poslala ratne avione da nadlijeću spornu zonu

Ta zemlja je u subotu objavila mapu protivvazdušne odbrane za zonu Istočnog kineskog mora, uključujući sporna ostrva koje Kinezi nazivaju Diaoju, a Japanci Senkaku
1 komentar(a)
ostrva Senkaku, ostrva Diaoju, Foto: Beta/AP
ostrva Senkaku, ostrva Diaoju, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 29.11.2013. 07:57h

Kina je poslala ratne avione u svoju novouvedenu zonu protivvazdušne odbrane, nakon što su avioni SAD, Južne Koreje i Japana ulijetali u prostor.

Kinesko vazduhoplovstvo u četvrtak je u patrolu po novouvedenoj zoni poslalo nekoliko vojnih aviona i jedan avion za rano upozoravanja, izvijestila je kineska agencija Sinhua, pozivajući se na portparola kineskog vojnog vaduhoplovstva Šena Jinkea.

U izvještaju nije precizirano vrijeme kada su avioni poslati ili da li su presreli neki strani vojni avion.

SAD, Japan i Južna Koreja saopštili su da njihovi avioni tokom prolaska kroz zonu, koju je Kina nedavno uspostavila na Istočnom Kineskom Moru, nisu naišli na kinesku reakciju.

Šen je opisao kineske letove od četvrtka kao "odbrambenu mjeru koja je u skladu sa uobičajenom međunarodnom praksom". Po njegovim riječima, kinesko vojno vazduhoplovstvo će ostati u stanju visoke pripravnosti i preduzeće mjere kako bi zaštitila kineski vazdušni prostor.

Nova pravila se, po riječima kineskih zvaničnika, ne odnose na komercijalne letove.

Kina je u subotu objavila mapu protivvazdušne odbrane za zonu Istočnog kineskog mora, uključujući sporna ostrva koje Kinezi nazivaju Diaoju, a Japanci Senkaku. Na ta ostrva pravo polažu Japan, Kina i Tajvan.

Prema pravilima koje je odredio Peking, svi avioni će morati da obavijeste kineske vlasti o preletu, a protiv onih koji se ne identifikuju ili ne postupe po zahtjevu Pekinga biće primijenjene odbrambene mjere po hitnom postupku.

Bonus video: