Egipat: Djevojke osuđene zbog podrške Morsiju

Osuđene djevojke su proglašene krivim po više optužbi, uključujući pripadnost terorističkoj grupi, ometanje saobraćaja, sabotažu
0 komentar(a)
Egipat, Kairo, protesti, Morsijeve pristalice, Foto: Beta/AP
Egipat, Kairo, protesti, Morsijeve pristalice, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 28.11.2013. 11:27h

Egipatski sud osudio je 21 djevojku, od kojih najmlađa ima jedva 15 godina, na 11 godina zatvora zbog učešća u demonstracijama podrške Mohamedu Morsiju.

Osuđene djevojke su proglašene krivim po više optužbi, uključujući pripadnost terorističkoj grupi, ometanje saobraćaja, sabotažu i korišćenje sile tokom protesta u Aleksandriji prošlog mjeseca.

One su učestvovale u demonstracijama 31. oktobra u Aleksandriji na kojima je traženo vraćanje Morsija na vlast.

Optužene žene su se prkosno osmjehnule medijima pošto su, s lisicama na rukama i bijelim maramama na glavi i bijelim zatvorskim uniformama, pojavile pred sudom.

Politička krilo Muslimanske braće, Partija slobode i pravde ocijenila je da su kazne zamišljene da "odvrate grupu od protivljenja vojsci", a da će presude "samo povećati odlučnost naroda da brani svoja prava''.

BBC navodi da presude dolaze poslije hapšenja na desetine sekularnih aktivista u Kairu, uključujući i grupu žena koje su potvrdile da su bile tučene, maltretirane i ostavljene u pustinji, pošto su demonstrirale protiv novog restriktivnog zakona kojim se zabranjuju okupljanja bez prethodno dobijene dozvole policije, a kao dio borbe države protiv terorizma.

Bonus video: