SAD: Podrška Japanu protiv Kine

Japanska vlada je saopštila i da će njena avio kompanija ANA nastaviti normalno da vrši letove nad ostrvima
2 komentar(a)
ostrva, Kina, Foto: Cimsec.org
ostrva, Kina, Foto: Cimsec.org
Ažurirano: 28.11.2013. 10:44h

Vojni avioni Japana izvršili su rutinsku misiju izviđanja iznad spornih ostrva u Istočnom kineskom moru, a da o tome prethodno nisu obavijestili Kinu, saopštili su danas japanski zvaničnici.

Kina je ranije ustanovila novu "indentifikacionu zonu protivvazdušne odbrane" i traži da joj unapred budu dostavljeni podaci o planiranim letovima iznad ostrva.

"Avioni su vršili uobičajenu aktivnost kao i ranije u Istočnom kineskom moru, uključujući tu zonu. Nećemo mijenjati ovu aktivnost zbog Kine", rekao je Jošihide Suga, glavni sekretar japanskog kabineta.

Južna Koreja je takođe obavila let u ovoj zoni, saopštilo je Ministarstvo odbrane ove zemlje.

Zona pokriva sporna ostrva koja su pod kontrolom Japana. Ostrva, koja u Kini nazivaju Diaoju, a u Japanu Senkaku, decenijama su izvor tenzija Pekinga i Tokija.

Kina je saopštila da svaki avion koji uđe u spornu zonu mora da poštuje pravila koja su uspostavljena osnivanjem zone u 10.00 časova po lokalnom vremenu u subotu, 23. novembra.

SAD prušile podršku Japanu

SAD pružaju podršku Japanu u sukobu koji je nastao sa Pekingom oko ostrva u Istočnom kineskom moru, rekao je sekretar za odbranu SAD Čak Hejgel.

Kako prenosi Rojters, Hejgel je uvjerio japanskog ministra Icunorija Onodera u telefonskom razgovoru da sporazum o odbrani SAD i Japana pokriva i sporna ostrva, nad kojim je Kina prije nekoliko dana uvela vazdušnu odbrambenu zonu.

Prema toj oduci, svi avioni koji nadlijeću ostrva moraju da o tom obavijeste kineske vlasti, s tim što, ako se ne budu identifikovali, podležu vanrednim vojnim mjerama.

Amerikanci su na tu mjeru Kine odgovorili slanjem svoja dva nenaoružana B-52 bombardera iznad ostrva, ne obavijestivši o tome zvanični Peking, navodi Rojters.

U ranije najavljenoj posjeti, potpredsjednik SAD Džo Bajden boraviće naredne nedjelje u Kini, Japanu i Južnoj Koreji, gdje će pokušati da smiri tenzije nastale zbog posljednjih odluka Kine, rekao je za britansku agenciju neimenovani visoki zvaničnik Amerike.

SAD najavljuju nove prelete svojih vojnih aviona iznad ostrva. Portparol Pentagona pukovnik Stiv Voren rekao je za Rojters da će se operacije nastaviti, ne želevši da govori o vremenu kada će se to dogoditi.

Japanska vlada je saopštila i da će njena avio kompanija ANA nastaviti normalno da vrši letove nad tom teritorijem i da neće o tome obavještavati kineske vlasti.

Kineski zvaničnici su nakon preleta američkih bombardera rekli da su oni sve vrijeme bili pod nadzorom vazduhoplovstva Kine.

Bonus video: