Saudijska Arabija razmatra ukidanje zabrane vožnje ženama

Princ je istakao da eventualnu odluku o ukidanju zabrane može da donese samo zakonodavno vijeće
5 komentar(a)
Saudijska Arabija, Foto: Americanbedu.com
Saudijska Arabija, Foto: Americanbedu.com
Ažurirano: 27.11.2013. 14:18h

Saudijske vlasti razmatraju kontroverznu zabranu vožnje ženama, saopštili su danas aktivisti, pozivajući se na saudijsko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Ministar policije, princ Muhamed bin Najef, navodno je izjavio da se o tom pitanju razgovara i da se očekuje pozitivan ishod, rekao je Aziza al Jusef, poslije razgovora s princem i aktivistkinjom Halom al Dosari.

Jusef je rekao Agenciji Frans pres da je razgovor vođen putem video konferencijske veze, u skladu sa strogim pravilima konzervativnog kraljevstva o segregaciji između muškaraca i žena.

Princ je, međutim, istakao da eventualnu odluku o ukidanju zabrane može da donese samo zakonodavno vijeće, naglasio je Jusef.

AFP napominje da veće donosi preporuke, a da konačnu reč ima kralj.

"Očekujemo kraljevski dekret koji će vratiti pravo ženama da voze", rekao je Jusef.

Nedavno je u veće imenovano 30 žena, od kojih su tri prošlog mjeseca podnijele predlog o ukidanju zabrane vožnje ženama, koja ne postoji ni u jednoj drugoj zemlji na svijetu, ali 150 članova veća je odbacilo taj predlog.

Princ Muhamed je, prema Jusefovim riječima, rekao aktivistima da kraljevsto počiva na islamskom pravu, na šta su oni odgovorili da pravo žena da voze ne predstavlja kršenje šarijata i da se ne treba rukovoditi ekstremističkim stavovima.

Najmanje 16 žena vozača privedeno je tokom prošlomjesečnog protesta zbog zabrane vožnje. Sve one su novčano kažnjene i primorane, zajedno sa svojim muškim pratiocima, da obećaju da će poštovati saudijske zakone.

Žene u Saudijskoj Arabiji podležu brojnim ograničenjima i zabranama i obavezne su da u skoro svakom trenutku imaju uz sebe muškog pratioca, kao i da u javnosti budu pokrivene od glave do pete.

Bonus video: