Japanske avionske kompanije ignorišu odluke Pekinga

"Nakon objave vlade da se privatne avionske kompanije ne moraju podvrgavati pravilima Pekinga... odlučili (smo) da se više ne ravnamo prema tim zahtjevima"
1 komentar(a)
Ažurirano: 27.11.2013. 09:11h

Dvije velike japanske avionske kompanije, "Japan Airlines" (JAL) i "All Nippon Airways" (ANA), objavile su danas da kineskim vlastima više neće saopštavati planove leta "vazduhoplovnom zonom identifikacije" koju je odredio Peking iznad Istočnog kineskog mora.

JAL i ANA su najprije bile odlučile da poštuju tu "vazduhoplovnu zonu identifikacije" ali je japanska vlada potom objavila da one nisu dužne to da čine.

"Nakon objave vlade da se privatne avionske kompanije ne moraju podvrgavati pravilima Pekinga, održali smo u utorak sastanak i odlučili da se više ne ravnamo prema tim zahtjevima", kazao je portparol JAL-a.

"JAL je prekinuo s podnošenjem svog plana leta u ponoć", naglasio je on.

Kompanija ANA donijela je potpuno istu odluku.

Japanska asocijacija avionskih kompanija objavila je kako je dobila uvjerenje Kine da komercijalni letovi tom zonom neće biti sprječavani", kazao je portparol JAL-a.

U subotu su kineske vlasti jednostrano uvele "vazduhoplovnu zonu identifikacije" na velikom dijelu Istočnog kineskog mora, između Južne Koreje i Tajvana, uključujući mali arhipelag pod nadzorom Tokija - ostrva Senkaku, na koji pravo polaže Peking i koji Kinezi zovu Diaoju.

Bonus video: