Dagestanac tuži Žirinovskog

Žirinovski je gostujući na televiziji izjavio da “na Sjevernom Kavkazu treba ograničiti rađanje” i da ovu teritoriju “treba ograditi bodljikavom žicom”, prenijeli su ruski mediji
53 pregleda 0 komentar(a)
zirinovski, Foto: Rojters
zirinovski, Foto: Rojters
Ažurirano: 26.11.2013. 16:09h

Dagestanac Šamil Šejhov podnio je tužbu protiv lidera Liberalno-demokratske partije Rusije Vladimira Žirinovskog, tereteći ga za ekstremizam i separatizam.

Žirinovski je gostujući na televiziji izjavio da “na Sjevernom Kavkazu treba ograničiti rađanje” i da ovu teritoriju “treba ograditi bodljikavom žicom”, prenijeli su ruski mediji.

U sudu su rekli da još nisu uzeli tužbu u razmatranje, ali da podnosilac tužbe navodi da je Žirinovski “ekstremističkim i separatističkim riječima povrijedio čast, dostojanstvo i poslovni ugled ljudi sa Kavkaza”, i da se traži njegovo javno izvinjenje.

Prema kavkaskim medijima, Šejhov je advokat koji je već ranije podnosio tužbe protiv Žirinovskog zbog sličnih izjava, ali su sudovi tužbe odbijali uz obrazloženje da Šejhov ne može da tuži u ime cijelog kavkaskog naroda.

Zahtjevu da se Žirinovski krivično goni pridružio se Sergej Mitrohin, lider opozicione vanparlamentarne partije “Jabloko”, tražeći da lider LDPR bude okrivljen zbog “izazivanja mržnje i neprijateljstva”.

Ruski predsjednik Vladimir Putin navodno je nedavno skrenuo pažnju Žirinovskom da se uzdrži od zapaljivih izjava koje bi mogle da škode interesima zemlje.

Bonus video: