UN: Rat u Siriji se preliva na Irak

Prema riječima Nikolaja Mladenova, pogoršanje bezbjednosne situacije u Iraku koriste naoružane grupe koje podstiču sektašku mržnju i nastoje da podriju vladu u Bagdadu
0 komentar(a)
Sirija, Foto: Beta/AP
Sirija, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 26.11.2013. 08:08h

Izvjestilac UN za Irak Nikolaj Mladenov izjavio je pred Savjetom bezbjednosti da ratni sukob u susjednoj Siriji podstiče terorizam i sektaške tenzije među muslimanima u Iraku, što grupama poput Al Kaide omogućuje da sklapa veze sa sličnim grupama preko granice.

Mladenov je sinoć rekao da su rješavanje sirijske krize i usvajanje regionalne strategije protiv svih oblika vjerskog ili sektaškog ekstremizma "od vitalnog značaja za stabilizovanje Iraka".

Irački ambasador pri UN je upozorio da prisustvo gotovo 35.000 naoružanih stranaca u Siriji "koji se bore rame uz rame sa zaraćenim stranama u konfliktu"

"Irački izazovi se danas, i više nego ikad, ne mogu izolovano posmatrati od širih opasnosti sa kojima se region suočava", kazao je Mladenov, ukazavši da je u Iraku registrovano više od 202.000 sirijskih izbjeglica, od čega 98 odsto u iračkom dijelu Kurdistana.

Prema njegovim riječima, pogoršanje bezbjednosne situacije u Iraku koriste teroristi i naoružane grupe koje podstiču sektašku mržnju između sunita i šiita i nastoje da podriju vladu u Bagdadu i njene zvaničnike.

Irački ambasador pri UN Mohamed Alhakin je upozorio da prisustvo gotovo 35.000 naoružanih stranaca u Siriji "koji se bore rame uz rame sa zaraćenim stranama u konfliktu" pretvaraju ovaj rat u sektaški sukob koji se širi regionom.

"Ovo je imalo značajnog uticaja na povećanje učestalosti terorističkih napada u Iraku", ocijenio je Alhakin, dodavši da je to zato što se džihadisti i druge ekstremističke grupe povezane s Al Kaidom prebacuju preko granice.

Alhakim je pozvao Savjet bezbjednosti da ove terorističke akte, koji su prouzrokovali smrt nekoliko hiljada iračkih civila, tretira kao "zločine protiv čovječnosti" i da se postara da počinioci budu izvedeni pred lice pravde.

Savjet bezbjednosti UN je saopštio da "najstrože osuđuje" skorašnje talase terorističkih napada u Iraku i istakao da "nikakav teroristički akt ne može skrenuti (tu zemlju) sa puta ka miru, demokratiji i rekonstrukciji".

U Iraku je u terorističkim napadima između jula i oktobra poginulo oko 9.000 iračkih civila i vojnika, a hiljade su ranjene.

Bonus video: