Za odlazak Šinavatre: Demonstranti ne odustaju, opkolili ministarstva

Oko 800 demonstranata opkolilo je ministarstvo unutrašnjih poslova, upozoravajući zaposlene da odu
6 komentar(a)
Ažurirano: 26.11.2013. 10:05h

Skoro 1.000 antivladinih demonstranata okupilo se ispred tajlandskog ministarstva policije, pozivajući premijerku Jingluk Šinavatru da se povuče s vlasti.

Nakon što su juče upali u ministarstvo finansija i probili se kroz kapiju ministarstva spoljnjih poslova, demonstranti predvođeni demokratama danas su prošetali do ministarstava poljoprivrede, turizma, saobraćaja i unutrašnjih poslova.

"Naš važan zadatak danas je da opkolimo četiri značajna ministarstva", poručio je jedan od vođa protesta Vačara Rithakane okupljenim demonstrantima koji su klicali.

Vlada je zatvorila i evakuisala zaposlene iz ministarstava poljoprivrede, turizma i saobraćaja koje sada čuvaju demonstranti kako bi spriječili ljude da ulaze unutra.

Oko 800 demonstranata opkolilo je ministarstvo unutrašnjih poslova, upozoravajući zaposlene da odu ili će, u suprotnom, upasti u zgradu, pričaju očevici, prenosi Rojters.

Jinglukova i njena vladajuća Penu Tai partija počeli su dvodnevnu raspravu o povjerenju u parlamentu gdje imaju apsolutnu većinu, nakon što ih je opozicija optužila za mito i pokušaj usvajanja zakona kojim bi zataškali optužbe za korupciju protiv bivšeg premijera Taksina Šinavatre.

Taksin, bivši tajkun za telekomunikacije i brat sadašnje premijerke, zbačen je u vojnom puču 2006, ali je indirektno prisutan u tajlandskoj politici i od kada je 2008. pobjegao iz zemlje. On je optužen za podrivanje moćne monarhije u zemlji, kršenje zakona o sukobu interesa i osuđen je u odsustvu na dvije godine zatvora.

On je i dalje populistički heroj medju seoškim stanovništvom, ali ga ne voli veliki dio tradicionalne tajlandske elite koju čine najviši generali, kraljevski savjetnici, birokrate srednje klase i biznismeni - grupa koja podržava opozicionu Demokratsku stranku.

Šinavatra je prije nekoliko godina dobio crnogorski pasoš po skraćenom postupku.

U dvorištu ministarstva finansija okupilo se više od 1.000 demonstranata koji su mahali zastavama i vikali: "Odlazite! Odlazite". Mnogi su tu prenoćili spavajući na plastičnim prostirkama.

Zauzimanje zgrada ministarstava gurnulo je Tajalnd u najdublju političku neizvjesnost od najkrvavijih političkih nereda u posljednjoj generaciji prije tri godine.

Galerija

Bonus video: