U Bangkoku miting za i protiv Šinavatre

Donji dom parlamenta Tajlanda donijeo je 1. novembra zakon o amnestiji koji se odnosi na krivična djela počinjena tokom političkih previranja kada je Taksin svrgnut
3 komentar(a)
Ažurirano: 24.11.2013. 19:20h

U Bangkoku se paralelno održavaju antivladin miting i miting podrške premijerki Jingluk Šinavatri. Očekuje se da će kulminacija biti tokom noći što oživljava krvavu "politiku ulice" s kojom se Tajland suočio prije tri godine. Desetine hiljada antivladinih demonstranata izašli su na ulice tajlandske prijestonice u znak protesta zbog uticaja svrgnutog premijera Taksina Šinavatre na aktuelnu vladu čiji je premijer njegova mlađa sestra Jingluk.

Organizator antivladinih protesta, bivši opozicioni parlamentarac Sutep Taugsuban pozvao je Tajlanđane da im se pridruže i tokom noći pošto se okupilo više od 100 hiljada protivnika politike premijerke i njene vlade koja je zapala u krizu. Paralelno se održava i skup "crvenokošuljaša" - pristalica vladine politike koji su počeli na fudbalskom stadionu u predgrađu i gdje se očekuje dolazak oko 30 hiljada ljudi. Obje grupe demonstranata obećali su da će ostati i tokom noći, a napetost raste u prijestonici koja je bila poprište nemira kada je smjenjen bivši premijer Taksin Šinavatra u vojnom udaru prije sedam godina, od kada se nalazi u egzilu kako bi izbjegao izdržavanje zatvorske kazne zbog korupcije. Donji dom parlamenta Tajlanda donijeo je 1. novembra zakon o amnestiji koji se odnosi na krivična djela počinjena tokom političkih previranja kada je Taksin svrgnut, a koji bi mogao da omogući povratak bivšeg premijera u zemlju i ukidanje presude za korupciju.

Opoziciona Demokratska partija ocijenila je, tada, da bi zakon mogao da pokrene proteste, a kritičari zakona pojasnili da bi zakon o amnestiji mogao da dozvoli nekažnjeno kršenje ljudskih prava na Tajlandu.

Galerija

Bonus video: