U sirijskom ratu stradalo više od 11.000 djece

Djeca su ubijana dok su boravila u svojim domovima, tokom svakodnevnih aktivnosti, dok su čekala u redu za hljeb ili dok su pohađala nastavu
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.11.2013. 16:04h

Tokom protekle tri godine od početka građanskog rata u Siriji, u toj zemlji je stradalo više od 11.000 djece, od čega su njih na stotitne žrtve snajperista, a velik broj mladih i djece je i mučen, rezultati su istraživačke grupacije Oxford Research Group sa sjedištem u Londonu.

Izvještaj "Ukradena budućnost – skrivene brojke djece žrtava u Siriji” je prvi koji govori o stradanjima djece u Siriji i ukazuje na jedan uznemirujući aspekt ovog brutalnog sukoba.

U izvještaju se navodi da je od početka sukoba umartu 2011. do avgusta 2013, ubijeno 11.420 djece i mladih od 17 godina i mlađih, od čega je njih 389 stradalo od snajpera, 764 njih je hladnokrvno ubijeno, a više od stotinu djece je mučeno.

Broj ubijenih dječaka nadmašuje broj ubijenih djevojčica u odnosu dva prema jedan. Prema izvještaju, dječaci uzrasta 13 do 17 godina su najčešća ciljna grupa. Najviše djece stradalo je u Alepu, gdje je prema izvještaju ubijeno 2.223 djece.

Sirija: U sukobima ubijeno najmanje 400 djece, još toliko ih je u zatvorima >>>

U izvještaju se, kako prenosi BBC, navodi da je većina djece koja je stradala od posljedica eksplozije bombi, ubijena u četvrtima gdje su živjela.

Hana Salama, koja je radila na ovom istraživanju i jedna je od autora izvještaja, kaže da su načini na koji su djeca stradala uznemirujući.

Djeca su, prema njenim riječima, ubijana dok su boravila u svojim domovima, tokom svakodnevnih aktivnosti, dok su čekala u redu za hljeb ili dok su pohađala nastavu.

Izvještajem su obuhvaćene samo one žrtve i slučajevi u kojima je mogao biti identifikovan uzrok smrti, piše BBC. Brojke su, kako se navodi, nepotpune, jer je pristup nekim podučjima nemoguć.

Sukob u Siriji ima "katastrofalne posljedice" po djecu u toj zemlji, navodi se u izvještaju, te dodaje da bi sukobljene strane trebalo da poštede civile i objekte kao što su škole, bolnice, te vjerske objekti.

U sukobima u Siriji ubijeno je više od 100.000 ljudi, više od dva miliona, od čega polovina djeca, je napustilo zemlju.

Galerija

Bonus video: