Zahlađenje između Egipta i Turske: Status "persona non grata" za ambasadore

Vlasti u Kairu su proglasile turskog ambasadora nepoželjnom osobom zbog "miješanja" u unutrašnja egipatska pitanja
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.11.2013. 17:51h

Egipatska uprava uspostavljena nakon vojnog udara 3. jula, kojim je svrgnut prvi demokratskim putem izabrani predsjednik te zemlje Mohamed Morsi, donijela je odluku kojom je zatraženo da turski ambasador u toj zemlji napusti Kairo, ali i povlačenje egipatskog ambasadora iz Ankare, javlja agencija Anadolija.

Ministarstvo vanjskih poslova Egipta saopštilo je da je donijelo odluku prema kojoj, u okviru smanjenja nivoa diplomatskih odnosa s Turskom, ambasadori treba da se vrate u svoje zemlje.

Vlasti u Kairu su saopštile da se turski ambasador u Kairu smatra nepoželjnom osobom (persona non grata) zbog stalnog "miješanja" Turske u unutrašnja egipatska pitanja.

U saopštenju egipatskog ministarstva se dodaje da Egipat povlači svog ambasadora iz Ankare.

Do zahlađenja odnosa dvije zemlje došlo je nakon što je turska vlada pozvala na prekid nasilja u zemlji, kojem su bile podvrgnute pristalice demokratskog sistema te osudila ubistva demonstranata.

Recipročna mjera iz Ankare

Nekoliko sati nakon odluke vlasti u Kairu da ambasador Turske napusti Egipat, turske vlasti su proglasile kao nepoželjnu osobu ambasadora Egipta u Ankari, prenosi AFP.

"Ambasador Egipta, Abderahman Salah El Din, proglašen je za nepoželjnu osobu, u skladu s principima reciprociteta koji su osnova međunarodnih odnosa", saopštilo je tursko Ministarstvo vanjskih poslova.

Zvanična Ankara je takođe saopštila da diplomatske odnose s Kairom spušta na nivo otpravnika poslova.

Galerija

Bonus video: