Pucnji u novu Ameriku: Pedeset godina od atentata na Kenedija

Li Harvi Osvald je u 12.30 po lokalnom vremenu uputio tri hica ka predsjedničkoj limuzini od kojih su dva bila kobna za Kenedija
239 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 22.11.2013. 09:02h

Na današnji dan prije 50 godina, u ulici Brijestova u Dalasu, ubijen je američki predsednik Džon F. Kenedi.

Atentat na njega izveo je Li Harvi Osvald. On je na Kenedija ispalio tri hica.

Dva hica pogodila su Kenedija, dok je prvi ispaljeni pogodio tadašnjeg guvernera Teksasa Džona Konolija koji se u tom trenutku takođe nalazio u predsjedničkoj limuzini.

U atentatu koji važi za jedan od onih koji je izmijenio tok moderne istorije tog 22. novembra ubijen je 35. američki predsjednik.

Li Harvi Osvald je u 12.30 po lokalnom vremenu uputio tri hica ka predsjedničkoj limuzini od kojih su dva bila kobna za Kenedija. Jedan je američkog predsjednika pogodio u glavu, drugi u vrat.

Li Harvi Osvald (FOTO: the-legion-of-decency.blogspot.com)

Kenedi je neposredno poslije toga podlegao ranama.

Bivši marinac, Li Harvi Osvald, uhapšen i optužen za ubistvo nekoliko sati kasnije tvrdio je da je nevin, a da to dokaže nije uspio pošto ga je dva dana kasnije ubio Džek Rubi, vlasnik jednog noćnog kluba, povezan sa organizovanim kriminalom. Cio događaj se odigrao pred TV kamerama u policijskoj stanici.

Momenat ubistva Li Harvi Osvalda (FOTO: hpotd.livejournal.com)

Tijelo koje je vodila istragu o ubistvu Kenedija, čuvena Vorenova komisija, zaključilo je da je Li Harvi Osvald atentat organizovao sam, a da je predsjednika ubio iz "nepoznatih razloga".

Ovaj atentat i danas je obavijen velom misterije, pa su mnogi Amerikanci i dalje skloni teorijama zavjere, pogotovo imajući u vidu da je nekoliko godina kasnije ubijen i predsjednikov mlađi brat koji je upravo bio objavio svoju predsjedničku kandidaturu.

Nekoliko verzija

Komisija koja se bavila atentatima, pored one verzije do koje je došla Vorenova komisija, došla je do još jednog mogućeg scenarija i to skoro 15 godina poslije ubistva. Naime, Li Harvi Osvald je tog kobnog 22. novembra imao još jednog pomagača.

Ostale verzije u vezu sa ubistvom američkog predsjednika dovode u vezu agente CIA, a onda i mafiju.

U red nezaobilaznih sumnjivih stali su, naravno, i KGB, Fidel Kastro, direktor FBI i mnogi drugi

Porodica Kenedi

Džon Kenedi se na mjestu prvog čovjeka SAD nalazio od 1960. do ubistva 22. novembra 1963.

Rođen je u Bruklinu 29. maja 1917. godine, a diplomirao je na Univerzitetu Hardvard.

Mladi Džon Kenedi (FOTO: kennedys.tumblr.com)

Njegov otac bio je jedna od najuticijnijih ličnosti u državi Masačusets. Neko vrijeme je proveo kao ambasador SAD u Londonu i često je navođen kao osnivač Kenedijevih kao jedne od najmoćnijih političkih dinastija.

Kenedi je za života stigao i da dobije nekoliko veoma vrijednih ratnih odlikovanja, među kojima i Crvenu znački za hrabrost. On je tokom svoje vojničke ere provedene u marincima u jednoj akciji tokom Drugog svjetskog rata bio ranjen.

Kenedi iz vojničkih dana (FOTO:becomingly.wordpress.com)

Ono što je zanimljivo jeste da je pomenuti otac Džozef, političku baklju bio namjenio nastarijem sinu, Džozefu Kenediju, ali je ovaj stradao u Drugom svjetskom ratu, pa je rola političara pripala mlađem Džonu.

Džon je, zahvaljujuću prije svega jakim vezama i prijateljstvima svog oca, vrlo brzo napredovao, pa je za svega pet godina po ulaska u Kongres posta i senator Masačusetsa

Političku i društvenu moć Džonov otac posebno je stekao u vrijeme Velike ekonomske krize i prohibicije kada se između ostalog povezao i sa pojedinim mafijaškim krugovima, ali i sindikatima.

Najmlađi predsjednik SAD

Tek u drugom pokušaju Džon Kenedi uspijeva da dođe do kandidature za predsjednika.

Zahvaljući činjenici da je možda i prvi u američkoj političkoj istoriji razumio važnost i prednosti medija, prije svega televizije, koja je u tom periodu zaludjela Amerikance, a onda na koncu i jasno opažavši smjer društvenih promjena Kenedi odvažno ulazi u Bijelu kuću 1960. godine.

On je u 38. godini naslijedio Dvajta Ajzenhauera kao najmlađi predsednik te države u istoriji i prvi predsjednik katoličke vjere.

Njegov mandat bio je obojen pacifizmom, borbom protiv bilo kakve diskriminacije, posebno one rasne, a insistirao je na ulaganju u svemirske ekspedicije.

Mjesto u istoriji i srcima Amerikanaca zavrijedio je izuzetnom harizmom, ponašanjem koje je bilo suprotnost od svega što je bila praksa njegovih prethodnika.

Njegov mandat obilježili su momenti poput invazije na Kubu 1961. godine, podizanje Berlinskog zida, kao i pokretanje Apolo svemirskog projekta...

Kenedijev život pratile su i brojne afere, od kojih je, naravno, najpoznatija ona sa Merlin Monro.

Kenedi poznat i po aferi sa Monro (FOTO: nydailynews.com)

O njegovom neobuzdanom životu objavljeno je više knjiga i filmova, a osim veze sa Merlin Monro značajna je bila i afera sa Džudit Kembel Eksner, koja je bila povezana sa mafijaškim bosovima.

Zbog ovog, pomalo i plejboj načina života, stvoren je cio jedan kult Džona Kenedija kao i pop ikone.

Nasljeđe

Ono što je Kenediju "kupilo vječnost" jeste činjenica da sa trona nije otišao kao smežurani starac birokrata.

Drugačiji od ostalih iz tadašnjeg američkog establišmenta, šarmantan i zavodnik, a opet heroj Svjetskog rata, otac, a opet ženskaroš, definisao je i oblikovao američkog političara budućnosti.

Pet decenija kasnije svi američki predsjednici, redom, jako često podsjećaju na nasljeđe ovog čovjeka i ideju nove Amerike koje ostavio za sobom.

Porodica

Džon Kenedi se oženio 1953. godine Žaklinom Džeki Buvije. Sa njom je imao Četvoro djece, ali su dvoje umrli kao djeca. Njegova ćerka Kerolajn koja je nedavno postala ambasadorka SAD u Japanu.

Ona je postavljena za ambasadora, nakon što je pomagala američkom predsjedniku Baraku Obami u kampanji za reizbor.

Kerolajn je kao student japanske umjetnosti i istorije često boravila u Japanu, a kako je rekla, najupečatljivija je bila posjeta Hirošimi koja je oblikovala kao osobu, budeći u njoj želju za boljim i mirnijim svijetom. Njen otac je iznimno popularan u toj dalekoj zemlji iako je za vrijeme predsjedničkog mandata posjetio samo jednom

Njen brat, Džon Kenedi junior, poginuo je u avionskoj nesreći 1999. godine u Njujorku.

Galerija

Bonus video: