Ban Ki Mun: Grinpis je bitan svijetu

"Oni (Rusija) mogu da imaju svoja domaća pravila i regulativu, ali se ja nadam da će imati razumijevanja u ovom slučaju"
1 komentar(a)
Ban Ki Mun, Foto: Rojters
Ban Ki Mun, Foto: Rojters
Ažurirano: 21.11.2013. 15:14h

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun apelovao je danas na Rusiju da bude blaga prema aktivistima Grinpisa jer imaju važnu ulogu u društvu.

"Oni (Rusija) mogu da imaju svoja domaća pravila i regulativu, ali se ja nadam da će imati razumijevanja u ovom slučaju", izjavio je Ban Rojtersu.

"Civilne organizacije imaju veoma važnu ulogu u svijetu. Ne pokreću svet samo vlade ili poslovne zajednice. Veoma važnu ulogu imaju i civilne organizacije, uključujući i Grinpis", rekao je Ban.

Iz pritvora u Sankt Peterburgu danas su pušteni fotoreporter Denis Sinjakov i pres sekretar ruskog ogranka međunarodne organizacije za zaštitu životne sredine Grinpis Aleksandar Alahverdov, a sud je donio rješenje o oslobađanju uz kauciju brodskog inženjera, Novozelanđanina Dzonatana Bičema, prenosi Interfaks.

Sinjakov je po izlasku iz pritvora novinarima rekao da smatra da je rješenje da aktivisti na slobodi čekaju početak suđenja donijeto "na vrhu" kako bi se izbjegli konflikti kada Međunarodni sud za morsko pravo odluči u korist Grinpisa.

Fotoreporter je rekao da će nastaviti da sarađuje sa Grinpisom i sličnim organizacijama, ali da prvo želi da mu bude vraćena oprema koja mu je oduzeta prilikom hapšenja.

Alahverdov, pres sekretar ruskog ogranka Grinpisa je, na pitanje novinara da li se boji da bi organizacija u Rusiji mogla da bude proglašena ekstremističkom, odgovorio da Grinpis nikada nije bila i neće biti ekstremistička organizacija, da se "uvijek orijentisala na zaštitu životne sredine i privlačenje pažnje javnosti na ekološke probleme planete", piše Interfaks.

Grinpis je preko svog profila na Tviteru saopštio da je danas još jedan aktivista oslobođen, odnosno da je Kalinjinski oblasni sud u Sankt Peterburgu odlučio da Bičemu, takodje, dozvoli da početak suđenja čeka na slobodi.

Bonus video: