Premijer Australije: Objasnićemo sve o prisluškivanju

Indonezija je vratila svog ambasadora iz Australije i smanjila nivo diplomatskih odnosa sa tom zemljom
73 pregleda 0 komentar(a)
Toni Abot, Foto: Beta/AP
Toni Abot, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 21.11.2013. 12:49h

Premijer Australije Toni Abot obećao je danas da će predsjedniku Indonezije Susilu Bambangu Judojonu u potpunosti objasniti navode o prisluškivanju telefona najviših indonežanskih zvaničnika.

Indonezija je vratila svog ambasadora iz Australije i smanjila nivo diplomatskih odnosa sa tom zemljom poslije burnih reakcija izazvanih navodima o prisluškivanju mobilnih telefona predsjednika, njegove žene i još osam ministara i visokih zvaničnika 2009. godine.

Ti navodi, u kojima su citirani podaci iz dokumenata bivšeg službenika NSA Edvarda Snoudena, pojavli su se u medijima ove nedjelje. Indonezija je zbog ove diplomatske krize suspendovala saradnju sa Australijom u borbi protiv krijumčarenja, povukla svoje borbene avione iz zajedničke vježbe na sjeveru Australije tri dana uoči zakazanog termina i okončala zajedničku vojnu akciju na Zapadnoj Javi.

Oko sto demonstranata u Džakarti palilo je štampane zastave Australije ispred ambasade te zemlje i povicima tražilo izbacivanje australijskog ambasadora iz Indonezije.

Ministrastvo spoljnih poslova Australije upozorilo je svoje državljane u Indoneziji da ne posjećuju ambasadu zbog očekivanih protesta.

Abot je danas u parlamentu rekao da je od predsjednika Australije dobio pismo u kojem se zahtjeva objašnjenje o prisluškivanjima koje su sprovodile australijske službe 2009. godine.

"Želim da uvjerim parlament da će vlada odgovoriti brzo, u potpunosti i uz uvažavanje, na predsjednikovo pismo", kazao je premijer u obraćanju poslanicima, dodavši da će učiniti sve da ojača veze koje su toliko važne za obje zemlje.

Bonus video: