Avigdor Liberman: Izraelu trebaju novi saveznici

"Tokom mnogih godina izraelska spoljna politika je bila jednosmjerna ka Vašingtonu, ali moja politika ima mnogo više pravaca"
2 komentar(a)
Avigdor Liberman, Foto: Beta/AP
Avigdor Liberman, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 20.11.2013. 19:55h

Izraelski šef diplomatije Avigdor Liberman izjavio da bi njegova zemlja trebalo da se usredsredi na nove saveznike, umjesto da zavisi isključivo od odnosa sa SAD.

Liberman je naglasio koliko je važno da fokus ne bude samo ta zemlja, kao glavni saveznik Izraela.

"Tokom mnogih godina izraelska spoljna politika je bila jednosmjerna ka Vašingtonu, ali moja politika ima mnogo više pravaca", rekao je Liberman na konferenciji u Sderotu.

Liberman, koji je nedavno ponovo stao na čelo izraelske diplomatije, nakon što je oslobođen optužbi za prevaru, istakao je da se "Amerikanci danas bave sa isuviše mnogo izazova" i da ne bi želio da bude na njihovom mjestu.

On je pomenuo američku zauzetost Iranom, Sjevernom Korejom, između ostalih zemalja, kao i ekonomskim i problemima imigracije.

Libermanova procjena je iznijeta u trenutku napetosti između Izraela i SAD zbog neslaganja u odnosu na sankcije i nuklearne pregovore s Iranom.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu i američki državni sekretar Džon Keri javno su izrazili neslaganje u odnosu na mogući sporazum zemalja P5 plus1 sa Teheranom.

Liberman je danas rekao da, dok se "veze sa SAD neprestano pogoršavaju, Izrael mora da traži druge saveznike sa zajedničkim interesima".

"Postoji jedna jevrejska država i 57 arapskih. Mi smo u inferiornoj poziciju u startu", istakao je on, dodajući da bi Izrael trebalo da nađe one zemlje koje ne traže novac, kojima nije potreban muslimanski svijet, već koje traže znanje u tehnologiji i poljoprivredi.

On je, ipak, priznao da su odnosi Izraela sa SAD kamen temeljac i bez njih se ne može manevrisati u današnjem svijetu, zauzevši tako umjeren stav u odnosu na aktuelno neslaganje između dvije zemlje saveznice.

Bonus video: