Hejg: Istorijska prilika za sporazum o nuklearnom programu

"Preostale razlike između strana sužene su i vjerujem da mogu da budu premošćene političkom voljom i posvećenošću"
2 komentar(a)
Vilijam Hejg, Foto: Beta/AP
Vilijam Hejg, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 20.11.2013. 16:17h

Vilijam Hejg izrazio je uvjerenje da razgovori međunarodne posredničke šestorke sa Iranom o nuklearnom programu, predstavljaju "istorijsku priliku".

"Ovo je istorijska prilika da se napravi sporazum o obuzdavanju nuklearnog širenja na Bliskom istoku i potencijalno se postave odnosi sa Iranom na drugačiji pravac", rekao je šef britanske diplomatije novinarima tokom posjete Istanbulu, prenio je AFP.

Prema njegovim riječima, suviše je rano da se kaže kako će proticati pregovori, ali je dodao da je "na stolu dogovor koji može da bude u interesu svih zemalja, uključujući zemlje širom Bliskog istoka".

"Preostale razlike između strana sužene su i vjerujem da mogu da budu premošćene političkom voljom i posvećenošću", rekao je šef Forin ofisa.

Hejg je rekao da je ovo "najbolja šansa tokom dužeg perioda da se postigne napredak o jednom od najvećih spoljnopolitičkih problema".

Britanski premijer Dejvid Kameron juče je, kao prvi predsjednik britanske vlade za posljednjih 10 godina, pozvao telefonom predsjednika Irana Hasana Rohanija i sa njim razmotrio tok pregovora o iranskom nuklearnom pitanju.

London je 11. novembra saopštio da je obnovio diplomatske veze sa Teheranom i imenovan je britanski otpravnik poslova u Iranu.

U Ženevi će danas biti održan sastanak šefa iranske diplomatije i delegacije na pregovorima Mohamada Džavada Zarifa i visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton, a za sada se ne zna da li je još sastanaka predviđeno za danas.

Sastanak grupe P5+1 sa Iranom na nivou političkih direktora zakazan je kao trodnevni i trajaće do 22. novembra.

Bonus video: