OPCW: Moguće uništenje sirijskog hemijskog oružja na moru

Albanija je prošle nedjelje odbila američki zahtjev da se hemijski arsenal uništava na njenoj teritoriji, a isto su to prethodno odbile vlasti Belgije i Norveške
1 komentar(a)
Hemijsko oružje, Foto: Rojters
Hemijsko oružje, Foto: Rojters
Ažurirano: 20.11.2013. 11:06h

Portparol Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) rekao je da bi sirijske zalihe otrovnog gasa i nervnih agenata mogle da budu uništene na moru umjesto traženja neke zemlje koja bi bila spremna da dozvoli da se to obavi na njenoj teritoriji.

OPCW usvojio je plan za uništenje van Sirije, kako se procjenjuje, 1.300 tona hemijskog oružja, koje uključuje bojne otrove sarin i iperit (plikavac), ali još treba da pronađe zemlju koja je voljna da na njenoj teritoriji bude izvedena ta rizična operacija.

Albanija je prošle nedjelje odbila američki zahtjev da se hemijski arsenal uništava na njenoj teritoriji, a isto su to prethodno odbile vlasti Belgije i Norveške.

Portparol OPCW Kristijan Šartje rekao je danas da je "izvodljiva" mogućnost da se ove supstance uništavaju na moru - na nekom brodu ili plovećoj platformi.

On je rekao za agenciju AP da su "sve opcije na stolu".

OPCW nije objavio imena potencijalnih zemalja u kojima bi oružje moglo da bude uništeno, ali je naveo da ostaje ubijeđen da je moguće eliminisati kompletan sirijski hemijski arsenal do sredine 2014. godine.

Bonus video: