IMAJU SVOJA PRAVA

Rohani: Iran neće pristati na diskriminaciju

"Kao što je Iran odlučan u tome da su njegove nuklearne aktivnosti mirnodopske, on će čvrsto braniti svoja prava o nuklearnim pitanjima"
0 komentar(a)
Hasan Rohani, Foto: Beta/AP
Hasan Rohani, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 20.11.2013. 09:16h

Iran će "čvrsto braniti" svoja nuklearna prava i odbiti svaku diskriminaciju u toj oblasti, izjavio iranski predsjednik Hasan Rohani.

Onm je to rekao u telefonskom razgovoru sa britanskim premijerom dejvidom Kameronom, uoči današnjeg nastavka u Ženevi pregovora o kontroverznom iranskom nuklearnom programu između Irana i grupe "Pet plus jedan" (SAD, Francuska, Velika Britanija, Rusija, Kina i Njemačka).

"Kao što je Iran odlučan u tome da su njegove nuklearne aktivnosti mirnodopske, on će čvrsto braniti svoja prava o nuklearnim pitanjima. Nećemo prihvatiti nikakvu diskriminaciju u toj oblasti", rekao je juče Rohani britanskom premijeru, navodi agencija Irna.

On je dodao da jezik poštovanja treba da zamuheni jezik pruhetnji i sankcija.

Iranska privreda osheća teške poslhedice zbog međunarodnih sankcija uvedenih zbog njegovog nuklearnog programa za koji zapadne zemlje sumnjaju da je usmjeren na proizvodnju atomskog oružja.

Rohani je takođe telefonom razgovarao s kineskim predsjednikom Si Đinpingom kome je rekao da Iran želi da se postigne sporazum u kome bi sačuvao svoja prava i pokazao da je iranski nuklearni program potpuno mirnodopski, dodaje Irna.

Rohani je pozvao Kinu da djeluje protiv pretjeranih zahtjeva određenih zemalja, misleći na Francusku, koja je izdejstvovala tokom posljednjih pregovora u novembru pooštravanje teksta sporazuma koji su pripremili SAD i Iran. Teheran je odbio da potpiše konačni tekst.

Predsjednik iranskog parlamenta Ali Laridžani danas je takođe u obraćanju poslanicima rekao da je Teheran riješen da brani svoja "nuklearna prava" i da neće prihvatiti da se ona smanje.

Iran tvrdi da prema sporazumu o neširenju nuklearnog oružuja ima prava da razvija civilni nuklearni program i da radi na obogaćivanju uranijuma.

Iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif takodje je istakao da će zemlja insistirati na svojim pravima po pitanju nuklearnog programa.

On je rekao danas novinarima pred odlazak u Ženevu da će pokušati da postignu sporazum, ali da će to zavisiti od toga dokle je grupa "Pet plus jedan" spremna da poštuje prava Irana u nuklearnim pitanjima.

Preporučujemo za Vas