Indonezija prekinula saradnju sa Australijom zbog špijuniranja

U ponedjeljak je zbog navoda o prisluškivanju Džakarata opozvala svog ambasadora iz Kanbere
51 pregleda 0 komentar(a)
Susilo Bambang Judhojono, Foto: Beta/AP
Susilo Bambang Judhojono, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 20.11.2013. 12:18h

Indonezija objavila da prekida saradnju sa Australijom u borbi protiv krijumčarenja zbog navode da je Australija prisluškivala indonežanske zvaničnike.

"Suočeni smo sa zajedničkim problemom kao što je krijumčarenje ljudi, i imamo vojnu saradnju sa patrolama na moru. Dao sam instrukcije da se ta saradnja prekine dok sve ne bude razjašnjeno", izjavio je danas predsjednik Indonezije Susilo Bambang Judhojono u televizijskom obraćanju.

Predsjednik Judhojono je rekao da se prekid odnosi na operacije za zaustavljanje krijumčarenje ljudi, zajedničke vojne vježbe i razmjenu obavještajnih podataka.

Saradnja Australije sa Indonezijom u borbi protiv krijumčarenja ljudi, koji prelaze preko Indonezije i čamcima pokušavaju da stignu do Australije, jedna je od važnih karika u odnosima dvije zemlje.

U ponedjeljak je zbog navoda o prisluškivanju Džakarata opozvala svog ambasadora iz Kanbere.

Navodi o tome da je Australija špijunirala zvaničnike u Indoneziji objavljeni su u australijskim medijima, a zasnovani su na dokumentima koje je objelodanio bivši saradnik američke Nacionalne agencije za bezbjednost (NSA) Edvard Snouden.

Prema tim dokumentima, australijske obavještajne agencije prisluškivale su telefone indonežanskog predsjednika Susila Bambanga Jodhojonoa, njegovu suprugu, potpredsjednika i druge visoke zvaničnike, objavila je australijska televizijska mreža Ej-Bi-Si I list Gardijan. To navodno prisluškivanje obavljalo se 2009. godine za vrijeme prethodne australijske vlade.

"Nemoguće je da nastavimo našu saradnju kada smo i dalje nesigurni da li nas i dalje špijuiraju", rekao je predsjednik Judhojono. On je rekao da će pisati australijskom premijeru Toniju Ebotu da traži zvanično objašnjenje navoda o špijuniranju.

Indonežanski ministar inostranih poslova Marti Natalegava takođe je danas rekao da se ne radi o tome da se preispituje saradnja sa Australiljom neog da su bilateralni odnosi već spušteni na niži nivo.

On je rekao da Australija mora da preduzme konkretne korake da ispravi "skoro nepopravljivu štetu" koju je načinila.

Indonezija je posebno nezadovoljna jer se australijski premijer još nije izvinio, već je izjavio da je prikupljanje informacija važan dio zaštite jedne zemlje.

Bonus video: