Indija, odjeci polnih zločina: Prva javna banka za žene

"Tužna je stvarnost da su žene u Indiji diskriminisane u svom domu, školi, na poslu i javnim mjestima. Njihova društvena, politička i ekonomska emancipacija dalek je cilj"
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.11.2013. 20:57h

Indijski premijer Manmohan Sing otvorio je danas prvu javnu banku namijenjenu ženama, koja bi trebala jačati njihovu finansijsku sigurnost nakon niza polnih zločina koji su duboko potresli zemlju, javlja AFP.

Bharatiya Mahila Bank (indijska banka za žene), otvorena na jugu Mumbaija, koji je finansijska prijestonica Indije, zapošljavaće žene i ženama će odobravati zajmove, no račune u banci će moći da otvore i muškarci.

Ideja o osnivanju indijske banke za žene iznesena je u februaru, kad je zemlja bila u šoku nakon stravičnog grupnog silovanja studentkinje koja je umrla od zadobijenih povreda.

"Tužna je stvarnost da su žene u Indiji diskriminisane u svom domu, školi, na poslu i javnim mjestima. Njihova društvena, politička i ekonomska emancipacija dalek je cilj", rekao je premijer.

Samo 26 odsto žena u Indiji ima bankovni račun i zato je "osnivanje banke za žene mali korak" prema tom cilju, rekao je Sing.

U Indiji djeluju kooperativne banke kojima upravljaju žene i ciljaju na žensku klijentelu, no nova banka je javna i imaće 25 poslovnica do marta. Takođe, banka planira da za sedam godina otvori 771 poslovnica.

Ministarstvo finansija izdvojilo je za novu banku 10 milijardi rupija (oko 120 miliona eura).

Galerija

Bonus video: