Iran: Bankrot nacionalne gasne kompanije

Greške prethodnog rukovodstva, prema riječima ministra za naftu, dovele su do teškoća u razvoju i distribuciji energije u zemlji
1 komentar(a)
Iran, nafta, Foto: Rojters
Iran, nafta, Foto: Rojters
Ažurirano: 19.11.2013. 16:07h

Iranska nacionalna gasna kompanija (NIGC) sa dugom od 100 biliona rijala, odnosno četiri milijarde američkih dolara, objavila je bankrot.

Ministar za naftu Irana, Bijan Namdar Zanganeh je objasnio da su finansijske teškoće NIGC izazvane djelovanjem prethodnog rukovodstva na restrukturiranju državnih subvencija.

Greške menadžera, prema njegovim riječima, dovele su do teškoća u razvoju i distribuciji energije u zemlji, prenosi Bloomberg.

Uprkos izjavama ministra i generalnog direktora, u kompaniji su pokušali da negiraju izvještaje o finansijskoj nesolventnosti, piše "Wall street journal". Portparol NIGC, Majid Boujarzadeh je u telefonskom razgovoru rekao da kompanija nije proglasila bankrot.

Iran, poslije Rusije, ima najveće rezerve gasa koji se procjenjuju na deset odsto ukupnih svjetskih rezervi.

Islamska Republika izvozi gorivo u Tursku, Jermeniju i Azerbejdžan. Prihodi od prodaje gasa prošle godine su dostigli oko 3,8 milijardi dolara. Poređenja radi, prihodi od izvoza nafte su bili 69 milijardi dolara.

U posljednjih godinu, prihodi Irana od prodaje ugljovodonika smanjeni su zbog sankcija SAD i EU. Konkretno, prihodi od izvoza nafte smanjeni su prošle godine trećinu.

Zapad je uveo sankcije Teheranu zbog zabrinutosti da vlasti zemlje, pod maskom nuklearnog energetskog programa, pokušavaju da razviju atomsku bombu.

Bonus video: