Ankete pokazuju nikad manju popularnost Baraka Obame

Samo 42 odsto ispitanih Amerikanca još odobrava politiku predsjednika, što predstavlja pad od šest bodova u mjesec dana i njegov najslabiji rezultat
9 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Reuters
Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.11.2013. 14:05h

Popularnost američkog predsjednika Baraka Obame je na najnižem nivou nakon neuspjelog pokretanja njegovog plana zdravstvene zaštite, prema ispitivanju objavljenom u utorak u SAD-u.

Samo 42 odsto ispitanih Amerikanca još odobrava politiku predsjednika, što predstavlja pad od šest bodova u mjesec dana i njegov najslabiji rezultat, otkriva ispitivanje Washington Posta i ABC Newsa.

Protivljenje novom zakonu o zdravstvenoj zaštiti, koji je stupio na snagu 1. oktobra, najveće je do sada: 57 odsto ispitanika izjavljuje da je protiv onoga što je trebao biti najveći politički uspjeh Obamine unutrašnje politike.

Neuspješno pokretanje te reforme predsjednika Obame ne odobrava 63 odsto, prema 53 odsto ispitanih prije mjesec dana.

To su prvi rezultati ispitivanja odkad je Obama prošle sedmice priznao greške u pokretanju reforme.

Usljed problema s internet portalom koji vodi savezna vlada, a na kojima bi ljudi trebali potpisati osiguranje, sedam od deset Amerikanca traže od administracije da odgodi primjenu odredbe koja sve ljude obavezuje na zdravstveno osiguranje ili će platiti kaznu.

Anketa je sprovedena između 14. i 17. novembra na 1.006 odraslih osoba, s marginom greške od manje ili više 3,5 posto.

Bonus video: