Velika skupština

Avganistan odlučuje o ostanku američkih snaga nakon 2014.

Na skupštini će se okupiti 2.500 predstavnika iz 34 pokrajine zemlje, šefovi plemena, parlamentarci i članovi civilnog društva
3 komentar(a)
Avganistan, Foto: Reuters
Avganistan, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.11.2013. 09:28h

Velika avganistanska tradicionalna skupština Loya Jirga održaće se od četvrtka do nedjelje u Kabulu kako bi odlučila o zadržavanju američkih snaga nakon povlačenja NATO-a krajem 2014, što je teška odluka za tu zemlju koju potresa nasilje.

Predsjednik Hamid Karzai je sazvao Loya Jirgu, koja se okuplja samo vanredno radi odluka od velike nacionalne važnosti. Na skupštini će se okupiti 2.500 predstavnika iz 34 pokrajine zemlje, šefovi plemena, parlamentarci i članovi civilnog društva.

Predstavnici civilnog društva se protive zadržavanju stranih vojnih snaga u zemlji.

U atentatu izvedenom u znak upozorenja u subotu blizu kampusa politehničke škole u Kabulu, gdje bi trebalo da se održi Jirga, živote je izgubilo 12 ljudi.

Tokom četiri dana, izaslanici Jorge će razmotriti bilateralni sigurnosni ugovor (BSA) o kojem Vašingtron mjesecima pomno pregovara s Kabulom.

Taj ugovor bi trebalo da precizira oblike američke prisutnosti u zemlji nakon odlaska borbene misije NATO-a, krajem 2014.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost predsjednika Karzaia, Rangina Dafara Sapntu, smatra da plan sporazuma predviđa zadržavanje 10.000 do 16.000 američkih vojnika te da će gigantska baza Bagram, sjeverno od Kabula, ostati pod američkom kontrolom.

Nakon razgovora Loya Jirga će odluku proslijediti parlamentu.

Ako bude odobren, taj sporazum bi omogućio avganistanskim snagama da računaju na američku podršku nakon odlaska 75.000 vojnika NATO-a. BSA će takođe zavisiti od zadržavanja zapadnih sredstava za avganistanske snage sigurnosti, ili oko četiri milijarde dolara godišnje, naglašava Kate Clark iz Mreže analitičara o Avganistanu.

Ukoliko dogovor ne bude postignut, avganistanske snage - iako brojne (350.000), loše su opremljene i organizovane - mogli bi ugroziti talibani, koje NATO u 12 godina rata i uz ogromna vojna sredstva nije uspio savladati.