Napad na iransku ambasadu u Bejrutu: Više od 23 mrtvih, 146 povrijeđeno

"Teroristički čin ispred iranske ambasade je nehumani zločin pun mržnje cionista i njihovih pristalica", saopštile su vlasti u Teheranu
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.11.2013. 17:01h

U dvije snažne eksplozije koje su odjeknule kod ambasade Irana u Bejrutu ima najmanje sedmoro stradalih, prenose svjetske agencije.

Od siline eksplozija oštećeno je i nekoliko objekata koji se nalaze u sklopu ambasade, kazali su bezbjednosni izvori agenciji Reuters.

Napad se dogodio u južnom dijelu Bejruta gdje većinom žive šiiti i uporište je libanskog radikalnog pokreta Hezbolah.

To je treći napad usmjeren na Hezbolah, jaku šiitsku naoružanu grupu koja se bori na strani sirijskog režima Bašara al-Asada.

Na slikama koje su objavili državni mediji vidi se vatra, dim i ranjeni ljudi koji leže po ulici.

Jedan izvor je agenciji Reuters rekao da su eksplozije izazvale dvije rakete, za koje se pretpostavlja da su ciljale upravo ambasadu Irana.

Međutim, drugi izvor tvrdi da se radi o postavljenim bombama.

Za sada nije poznato ko stoji iza ovog napada jer su Liban i Iran u bliskim i prijateljskim vezama, budući da su zemlje šiitaskih muslimana, prenosi radio Slobodna Evropa.

Iran optužuje Izrael za napad

Iranske vlasti su danas optužile Izrael za dvostruki napad na iransku ambasadu u Bejrutu, javlja AFP.

"Teroristički čin ispred iranske ambasade je nehumani zločin pun mržnje cionista i njihovih pristalica", izjavila je portparolka iranskog Ministarstva vanjskih poslova Marzijeh Afham, a prenosi agencija Irna.

Iranska televizija i novinske agencije Mehr i Fars su javile da je među nastradalima jedan Iranac, koji je bio službenik obezbjeđenja ambasade.

Portparolka ministarstva je ranije saopštila i da je ubijen ataše za kulturu ambasade, Ibrahim el Ansari, i dodala da je tu informaciju potvrdila libanska vlada. Ubrzo potom, portparolka je na državnoj televiziji rekla da on teško povrijeđen, ali da je živ.

Iranski ambasador u Bejrutu, Ganzanfar Rohn-Abadi, kasnije je potvrdio tu vijest i dodao da je povrijeđeni u bejrutskoj bolnici na operaciji. On je dodao da nijedan drugi član osoblja ambasade "unutar zgrade" nije povrijeđen ili ubijen.

Prema navodima libanskog ministra zdravstva, Alija Hasana Halila, u dvostrukom napadu su poginule najmanje 23 osobe, a 146 je povrijeđeno.

Galerija

Bonus video: