Toronto: Gradonačelniku sklonom skandalima oduzet niz ovlašćenja

Skandal oko Roba Forda, kom se pripisuje konzumiranje droga, česta pijanstva i seksualno uznemiravanje službenica, traje još od maja
5 komentar(a)
Ažurirano: 19.11.2013. 20:20h

Gradsko vijeće Toronta je poslije oštre debate u ponedjeljak donijelo odluku da gradonačelniku Robu Fordu zbog raznih skandala oduzme mnoštvo ovlašćenja, javio je Tanjug.

Budžet Fordove kancelarije je smanjen za 60 odsto, a njegovom osoblju je omogućeno da se pridruži timu zamjenika gradonačelnika, izvještava AP.

Gradsko vijeće, koje je oduzelo zakonodavnu moć Fordu, nema mogućnost da smijeni gradonačelnika, osim ako ne bude osuđen za neki zločin

Fordu je, između ostalog, oduzeto pravo da postavlja i smjenjuje visoke funkcionere, kao i mogućnost da vodi grad u slučaju vanredne situacije.

Zadržao je svoje zvanje i ovlašćenje da predstavlja Toronto u zvaničnim prilikama.

Skandal oko gradonačelnika Toronta traje još od maja, kada su mediji izvijestili o video snimku na kojem se vidi kako Ford puši krek.

Ford je te navode prvo poricao, da bi kasnije priznao, ali je odbio da podnese ostavku, pa je čak najavio da će se kandidovati na narednim izborima za gradonačelnika Toronta u oktobru 2014.

Fordu se pripisuju i česta pijanstva i seksualno uznemiravanje službenica gradske uprave.

Ford optužuje kolege da se takođe drogiraju i opijaju

"Došao sam do Hristovog momenta, ako želite to tako da nazovete. Uzmimo u obzir samo poniženje i omalovažavanje i sve ljude koje sam iznevjerio. I to sve zbog alkohola. Neumjereno, glupo i nezrelo ponašanje i to je to"

Ford, koji je priznao da je konzumirao krek kokain i da se opijao, rekao je da gradsko vijeće nema pravo da ga sprječava da obavlja svoje dužnosti, jer se članovi tog tijela uopšte ne razlikuju od njega, javlja agencija AP.

On je u intervjuu koji je danas emitovala televizija ABC optužio gradske vijećnike da su ga napali iz ličnih razloga i nagovijestio da su mnogi od njih krivi za identično ponašanje koje je on priznao.

Nakon glasanja u gradskom vijeću, Ford faktički više nema zakonodavnu moć, tako da više neće predsjedavati ni izvršnim komitetom, mada će zadržati svoju funkciju i mogućnost da zvanično predstavlja Toronto.

Gradsko vijeće nema moć da smijeni Forda, osim ako ne bude osuđen za neki zločin.

Ford je ponovo negirao da ima "ozbiljan problem s alkoholom", mada je priznao da je tražio "zdravstvenu profesionalnu pomoć po mnogo pitanja" i obećao da će javnost za pet mjeseci vidjeti razliku na njemu.

"Da li ponekad prekomjerno pijem, ili sam ponekad mrtav-pijan, koji god termin želite da iskoristite? Da. Apsolutno da", rekao je Ford.

Umjesto da se izvini za konzumaciju droge i opijanje, Ford je ostao prkosan pred pritiscima da podnese ostavku, od kako su u maju objavljeni video snimci na kojima se vidi kako on puši krek, navodi agencija AP.

On i njegov brat, gradski vijećnik Dag Ford, često su napadali novinare i političare koji su im postavljali pitanja tipa da li su ikad koristili drogu, vozili pijani ili se na neki drugi način loše ponašali.

Ford je i ranije nagovještavao da se neki vijećnici drogiraju, ali je govorio da on "nije cinkaroš" i da ih neće imenovati.

Pošto su mediji objavili inkriminisane video snimke o Fordu, policija je takođe protiv njega pokrenula istragu.

Njegovo osoblje je policiji reklo da Ford prekomjerno pije, ponekad vozi u alkoholisanom stanju i primorava službenice na oralni seks.

U sinoćnjem intervjuu za kanadsku CBC televiziju Ford je naveo da je samo jednom pušio krek, nazvavši to "izolovanim incidentom".

Negirao je da je vozio u pijanom stanju, ali je priznao da je od kad je postao gradonačelnik kupovao marihuanu. On je, takođe, objavio da je "završio" sa alkoholom.

"Došao sam do Hristovog momenta, ako želite to tako da nazovete. Uzmimo u obzir samo poniženje i omalovažavanje i sve ljude koje sam iznevjerio. I to sve zbog alkohola. Neumjereno, glupo i nezrelo ponašanje i to je to", rekao je Ford.

Galerija

Bonus video: