ČEKAJU PREGOVORE

Sandej Tajms: Izrael sa Saudijcima tajno radi na napadu na Iran

Izraelska obavještajna agencija Mosad navodno radi sa saudijskim zvaničnicima da bi Jerusalim i Rijad bili spremni
0 komentar(a)
IZraelska vojska, Foto: Shutterstock
IZraelska vojska, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.11.2013. 13:06h

Izrael i Saudijska Arabija tajno sarađuju na planovima za napad na Iran, ako pregovori ne urode zaustavljenjem nuklearnog programa Teherana, piše Sandej tajms.

Te dvije zemlje dijele zabrinutost, koja ih je suprotstavila SAD, jer Vašington teži sporazumu sa Iranom da bi se ublažile ekonomske sankcije u zamjenu za povlačenje nuklearnog razvoja.

Sudeći prema diplomatskom izvoru, na koji se poziva britanski list, Saudijska Arabija je pristala da dopusti Izraelu da koristi njen vazdušni prostor i pomogne izraelski napad saradnjom u korišćenju bespilotnih letjelica, helikoptera za spasavanje i aviona tankera za punjenje gorivom.

Izraelska obavještajna agencija Mosad navodno radi sa saudijskim zvaničnicima da bi Jerusalim i Rijad bili spremni nakon potpisivanja nuklearnog sporazuma u Ženevi.

"Kad jednom ženevski sporazum bude potpisan, vojna opcija će opet biti na stolu. Saudijci su ljuti i voljni da daju Izraelu svu pomoć koja mu je potrebna", rekao je isti izvor "Tajmsu".

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu apeluje u međuvremenu na američku i francusku javnost da se usprotive predloženom sporazumu s Iranom za koji on veruje da ne obezbeđuje dovoljan pritisak na Iran. Netanijahu je izjavio za CNN da je iranski nuklearni program direktna prijetnja preživljavanju Izraela.

Francuski predsjednik Fransoa Oland stiže danas u posjetu Izraelu, prvu otkako je na toj funkciji, nakon što su ga izraelski zvaničnici pohvalili za očito blokiranje sporazuma s Iranom.

Topao doček se priprema za francuskog lidera koji će, kako se očekuje, ponoviti da "iranski vojni nuklerni program mora stati".

Preporučujemo za Vas