"Hoćemo vojsku"

Tripoli: Ubijena 22 demonstranta

Na učesnike protesta, kojih je bilo više hiljada, otvorena je vatra iz automatskog oružja, ručnih raketnih bacača i težeg oružja
2 komentar(a)
Tripoli, Foto: Rojters
Tripoli, Foto: Rojters
Ažurirano: 20.02.2019. 04:25h

Pripadnici naoružanih grupa u Libiji ubili su u Tripoliju, po prvim informacijama, 22 učesnika demonstracija koji su zahtijevali razoružanje paravojnih formacija.

Na učesnike protesta, kojih je bilo više hiljada, otvorena je vatra iz automatskog oružja, ručnih raketnih bacača i težeg oružja.

Očevici navode da su potom demonstranti otišli po oružje i vratili se na ulice, zbog čega su večeras mogući novi sukobi.

Libijski muftija tražio je od demonstranata da okončaju protest i poručio da je na vladi odgovornost da ukloni naoružane grupe iz Tripolija.

Od pada režima Moamera El-Gadafija 2011. godine, stotine naoružanih grupa, od kojih mnoge plaća vlada, praktično kontrolišu Libiju, i međusobno su podijelile zone uticaja.

Demonstranti su protestovali od džamije u centru Tripolija do sedišta paravojne formacije iz grada Misurate koja djeluje i u Tripoliju. Nosili su državne i bijele zastave, uzivkujući "Hoćemo vojsku, hoćemo policiju!".

Kada su došli do zgrade gdje je oružana grupa iz Misurate, njeni pripadnici su izašli i zapucali u masu iz automatskog oružja, ručnih raketnih bacača i protivavionskih topova.