Benet upozorio Vašington: Ne igrajte se sa bezbjednošću Izraela

Izraelski ministar ekonomije u Vašington je došao u pokušaju da utiče da SAD i druge sile ne zaključe s Iranom sporazum o nuklearnom programu
5 komentar(a)
Naftali Benet, Foto: Reuters
Naftali Benet, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.11.2013. 08:10h

Izraelski ministar ekonomije Naftali Benet optužio je SAD da Izrael izlažu opasnosti pošto razmatraju mogućnost da sa Iranom sklope dogovor o spornom nuklearnom programu te zemlje.

"Iako strašno želim da se postigne mir, ipak ne vjerujem da je ovo trenutak da se igramo s našom bezbjednošću", rekao je Benet juče, gostujući na američkom Institutu Brukings (Brookings Institution.)

Izraelski ministar je kazao da pregovori ne smiju da se okončaju samo dogovorom o privremenom prekidu iranskog nuklearnog programa, već njegovim potpunim ukidanjem

On je u Vašington došao u pokušaju da preko američkih kongresmena utiče da SAD i druge sile da s Teheranom ne zaključe sporazum o iranskom nuklearnom programu.

U posljednjoj rundi pregovora o iranskom nuklearnom programu, koja je 9. novembra završena u Ženevi, dogovor Grupe 5+1 (SAD, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija, Njemačka) i Irana nije postignut, a novi sastanak je zakazan za 20. novembar.

Izraelski ministar ponovio je da pregovori ne smiju da se okončaju samo dogovorom o privremenom prekidu iranskog nuklearnog programa, već njegovim potpunim ukidanjem.

Benet je podsjetio da su sankcije koje je Zapad uveo Iranu u velikoj mjeri ugrozile ekonomiju te zemlje i da Teherenu treba da se poruči da mora da izabere da li hoće da ima ekonomiju ili nuklearno oružje.

"Uvjeren sam da ćemo, ako pojačamo pritisak, postići dobar dogovor", rekao je Benet.

Pregovori koji će se nastaviti 20. novembra predstavljaju jedan od pokušaja da se nađe izlaz iz desetogodišnjeg spora o iranskom programu. Zapad sumnja da je cilj iranskog nuklearnog programa proizvodnja nuklearnog oružja, što Iran odlučno odbija.

Bonus video: