Karolina Kenedi ambasadorka SAD u Japanu

U vrijeme kada Amerika teži širenju uticaja u Aziji, Kenedijeva je Japan nazvala „najvažnijim saveznikom“ SAD u ovom dijelu svijeta
328 pregleda 1 komentar(a)
Karolina Kenedi, Foto: Bostonherald.com
Karolina Kenedi, Foto: Bostonherald.com
Ažurirano: 14.11.2013. 14:13h

Kćerka nekadašnjeg američkog predsjednika Džona Kenedija, Karolina Kenedi, nekoliko dana uoči obilježavanja 50. godišnjice od ubistva njenog oca, u četvrtak putuje u Japan, gdje postaje ambasadorka SAD.

U vrijeme kada Amerika teži širenju uticaja u Aziji, Kenedijeva je Japan nazvala „najvažnijim saveznikom“ SAD u ovom dijelu svijeta.

Ona je kazala da osjeća lično duboke veze sa Japanom otkako je kao dvadesetogodišnjakinja posjetila sa stricem, sada pokojnim senatorom Tedom Kenedijem, Hirošimu, na koju su 1945. godine SAD bacile atomsku bombu, ambasadorka je istakla da od tada osjeća „duboku želju da radi za bolji, mirniji svet“.

Američki državni sekretar Džon Keri je, predstavljajući novu ambasadorku na prijemu u ambasadi Japana u Vašingtonu, rekao da je poznaje otkako je još bila djevojčica u Bijeloj kući, i otkrio neispunjenu želju njenog oca. Rekao je da je Džon Kenedi, koga je, podsjetio je, tokom Drugog svjetskog rata, ranio japanski razarač, želio da bude prvi predsjednik SAD u državnoj poseti zemlji na koju su SAD 1945. godine bacile atomsku bombu.

Keri je postavljenje Kenedijeve okarakterisao kao simbol pomirenja:

"Ovo je simbol pomirenja, mogućnosti, simbol ljudi koji znaju kako da ostave prošlost za sobom i zajednički grade budućnost", zaključio je Keri.

Ambasadorka je dodala da će raditi na „jačanju savezništva“ sa zemljom, danas inače zaokupljenom ne samo oporavkom o nuklearne katastrofe u Fukušimi, već i teritorijalnim sporovima sa Kinom i Južnom Korejom.

Bonus video: