Aktivisti pokreta Okupiraj otkupili 15 miliona ličnih dugova Amerikanaca

Grupacija je dugove toliko jeftino mogla da otkupi zahvaljujući prirodi "sekundarnog tržišta dugova"
4 komentar(a)
Okupiraj, Foto: Theguardian.com
Okupiraj, Foto: Theguardian.com
Ažurirano: 13.11.2013. 19:10h

Aktivisti pokreta Okupirajte Volstrit otkupila je tokom 2012. skoro 15 miliona ličnih dugova Amerikanaca, u okviru projekta "Kotrljajući jubilej", koji je nakon uličih protesta koji su 2011. zahvatili svijet 15. novembra 2012. pokrenula grupacija Precrtaj dug, u okviru pokreta Okupirajte.

Otkupljujući teško naplative dugove po depresiranim cijenama, ova grupacija je jeftino otkupila lične dugove građana od banaka, ali ne da bi ih naplatila, već da bi ih zatim "ukinula", oslobađajući na taj način pojedince njihovog duga.

Ova grupacija je za samo 400.000 dolara uspjela da otkupi lične dugove vrijedne tačno 14.734.569,87 dolara, pri čemu se uglavnom radi o dugovima za medicinski tretman i njegu, koji bi potpuno upropastili dužnike.

"Mislili smo da će odnos vrijednosti duga i uloženog novca biti 20:1", kaže Endrju Ros, profesor društvene i kulturne analize na Njujorškom univerzitetu i član grupacije Precrtaj dug.

On i njegov tim prvobitno su predvidjeli da prikupe 50.000 dolara, kako bi otkupili milion dolara duga, ali zatim su uvidjeli da se dug može otkupiti i znatno jeftinije, dok je količina novca koju su uspjeli da prikupe ispala znatno veća, prenosi Blic.

Grupacija je dugove toliko jeftino mogla da otkupi zahvaljujući prirodi "sekundarnog tržišta dugova".

Ako pojedinac, naime, dosljedno ne otplaćuje svoje dugove sa kreditnih kartica, rate pozajmica i zdravstvenog osiguranja, banka ili zajmodavac koji mu je ta sredstva pozajmio na posljetku će svoj gubitak smanjiti prodajom duga trećem licu.

Ti dugovi se prodaju za samo djelić svoje stvarne vrijednosti - po pravilu po pet centa za dolar - a kompanije koje ih otkupe zatim pokušavaju da dug naplate od pojedinaca i na taj način ostvaruju profit.

"Kotrljajući jubilej" je, pritom, projekt koji je u principu pokrenut kao "projekt obrazovanja javnosti”, kaže Ros.

Organizatori su svjesni da 15 miliona predstavlja samo kap u moru sekundarnog tržišta dugova i da ukupnu masu dugova ne mijenja bitno, ali cilj akcije je - osim pomoći pojadincima, koji su mahom zbog bolesti zapali u nerješive finansijske teškoće - da se raširi svijest o tome kako sekundarno tržište dugova funkcioniše.

Bonus video: