Obamina popularnost nikad manja

Obamina popularnost došla je do nivoa nepopularnosti sa kojom se suočio njegov republikanski prethodnik Džordž Buš u istoj fazi predsjednikovanja
1 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Beta/AP
Barak Obama, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 13.11.2013. 10:10h

Popularnost predsjednika SAD Baraka Obame je najniža ikada, a većina Amerikanaca prvi put smatra Obamu neiskrenim i nepouzdanim, pokazuju rezultati najnovije ankete.

Anketa pokazuje da 54 odsto ispitanika ne odobrava ono što Obama radi dok samo 39 odsto odobrava, prenijela je agencija AFP.

Obamina popularnost došla je do nivoa nepopularnosti sa kojom se suočio njegov republikanski prethodnik Džordž Buš u istoj fazi predsjednikovanja.

Najnovija anketa ukazuje na značajan pad popularnosti, jer u anketi spovedenoj 1. oktobra, 49 odsto Amerikanaca nije odobravalo Obaminu politiku dok je 45 odsto odobravalo.

Obamina administracija je posljednjih sedmica "pod žestokom paljbom" javnosti zbog potpisivanja Zakona o pristupačnoj zdravstvenoj zaštiti i tehničkih problema u primjeni novih mjera.

Ispitivanje javnog mnjenja ukazuje da je većina Amerikanaca jako pesimistična u vezi s efektima tog zakona, koga protivnici nazivaju "Obamaker" (Obamacare).

"Kao svi novi predsjednici, predsednik Barak Obama imao je medeni mjesec sa američkim glasačima, sa odobravanjem preko 50 odsto", rekao je predstavnik Instituta za istraživanje javnog mnjenja Kvinipiak (Quinnipiac).

Istraživanje je sprovedeno među 2.545 registrovanih glasača od 6. do 11. novembra.

Bonus video: