Liberman: Vrijeme je da smirimo situaciju sa SAD

"Odnosi sa SAD su ključni za Izrael i bez njih ne možemo da djelujemo", kazao je šef izraelske diplomatije
0 komentar(a)
Avigdor Liberman, Foto: Reuters
Avigdor Liberman, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.11.2013. 15:56h

Izraelski ministar vanjskih poslova Avigdor Liberman izjavio je danas da je vrijeme da se "smiri situacija" sa SAD po pitanju iranskog nuklearnog programa.

"S obzirom na naše nedavne sporove sa SAD, sad je vrijeme da se smiri situacija", izjavio je Liberman na ceremoniji povodom njegovog povratka u Ministarstvo vanjskih poslova nakon godinu dana.

Prema izraelskom dnevniku Harec, Keri namjerava da uspostavi "dobre odnose" sa Libermanom

Liberman je kazao da je i njegov današnji prvi radni sastanak bio upravo sa američkim ambasadorom u Izraelu, Denom Šapirom.

"Odnosi sa SAD su ključni za Izrael i bez njih ne možemo da djelujemo... Naši odnosi sa SAD su dobri i stabilni, ništa ih ne može promijeniti", poručio je on.

Posljednjih dana došlo je do zategnutosti u odnosima SAD i Izraela, posebno nakon što je izraelska vlada optužila američku administraciju za popuštanje prema Iranu.

"Prirodno je da ponekad imamo razlike u mišljenju sa SAD, ali one ne bi trebalo da budu javno izražene", kazao je Liberman.

Liberman, lider ultranacionalista, 11. novembra se vratio na mjesto šefa diplomatije pošto ga je sud oslobodio optužbi za pronevjeru i zloupotrebu službenog položaja.

Prema izraelskom dnevniku Harec, američki državni sekretar Džon Keri namjerava da uspostavi "dobre odnose" sa Libermanom.

Liberman je otišao sa ministarskog mjesta prije nego što je Keri postao državni sekretar SAD.

Bonus video: