Još uvijek bez dogovora o iranskom nuklearnom programu

Šefica diplomatije Evropske unije Ketrin Ešton kazala je da je ostvareno dosta konkretnih rezultata, ali da su neka pitanja ostala da se razjasne
0 komentar(a)
ketrin Ešton, Javad Zarif, Foto: Beta/AP
ketrin Ešton, Javad Zarif, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 10.11.2013. 17:37h

Pregovori o iranskom nuklearnom programu između Irana i svjetskih sila završeni su bez dogovora i biće nastavljeni 20. novembra.

Šefica diplomatije Evropske unije Ketrin Ešton kazala je da je ostvareno dosta konkretnih rezultata, ali da su neka pitanja ostala da se razjasne.

"Cilj je da se dodje do zaključka i mi ćemo se vratiti da pokušamo da to i uradimo", rekla je ona u subotu veče.

Ešton je navela da će razgovori o spornom iranskom nuklearnom programu biti nastavljeni 20. novembra.

Ministar spoljnih poslova Francuske Loren Fabijus rekao je da je sastanak u Ženevi omogućio da se pomjeri naprijed, "ali još nismo uspjeli da postignemo dogovor, jer su još neka pitanja ostala neriješena".

"Francuska je od početka željela sporazum o važnom pitanju iranskog nuklearnog programa, ali nismo uspjeli", rekao je on novinarima, na kraju sastanka na ministarskom nivou.

Ministar spoljnih poslova Irana, Mohamed Džavad Zarif, ocijenio je da nije razočaran što nije postignut dugo očekivani dogovor sa svjetskim silama oko nuklearnog programa Teherana.

"Uopšte nisam razočaran", rekao je Zarif novinarima.

Šef britanske diplomatije, Vilijam Hejg, kazao je danas da je dogovor o iranskom nuklearnom programu "na stolu i može biti zaključen".

"Nema sumnje, kao što je rekao američki državni sekretar Džon Keri, stavovi različitih strana u pregovorima su bliži sada nego prije razgovora. Dakle, nismo gubili vrijeme", rekao je Hejg.

Bonus video: