Sirijska vojska zauzela Alepo

Pobunjenici su u februaru preuzeli "Bazu 80", iz koje su kontrolisali međunarodni aerodrom u Alepu, prenio je Frans pres
3 komentar(a)
Alepo, Foto: Beta/AP
Alepo, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 10.11.2013. 17:18h

Sirijska vojska ponovo je preuzela punu kontrolu nad ključnom bazom u sjevernom dijelu pokrajine Alepo, smještenom u blizini međunarodnog aerodroma.

Vojska je ponovo zauzela "Bazu 80", poslije žestokih sukoba s pobunjenicima, navedeno je u izvještaju. Vijest je potvrdila i Sirijska opservatorija za ljudska prava, dodajući da su borbe za bazu trajale od petka.

Pobunjenici su u februaru preuzeli "Bazu 80", iz koje su kontrolisali međunarodni aerodrom u Alepu, prenio je Frans pres.

Vojska je, međutim, u petak počela napad na bazu, a u sukobima koji su uslijedili, poginulo je najmanje 95 ljudi, od kojih 43 iz redova pobunjenika, 20 džihadista i 32 pripadnika prorežimskih snaga, saopštila je Opservatorija.

Opservatorija navodi i da su vojsci pomogle jedinici libanskog pokreta Hezbolah, koje podržavaju vladu u Damsku i lokalne prorežimske milicije.

Aerodrom u Alepu bio je zatvoren od februara. Pobunjenici su početkom godine pokrenuli operaciju u namjeri da zauzmu nekoliko vojnih aerodroma u pokrajini Alepo i zauzeli dva od njih - Džaru i Minig.

Aerodrom u Alepu i obližnja vojna pista Najrab, ostali su pod kontrolom vojske.

Bonus video: