Prodala sestru djevicu strancu kako bi spasila porodicu

Amara je imala samo 14 kada se udala za prolaznika iz Saudijske Arabije koji je došao u njihov šator i pitao oca za njenu ruku
14 komentar(a)
Ažurirano: 09.11.2013. 14:52h

Amani je tek napunila 22 godine. Prije dva mjeseca pobjegla je od građanskog rata iz Sirije. Nakon opasnog cjelovečernjeg putovanja stigla je u Zaatari, izbjeglički kamp u Jordanu, gdje joj roditelji i dvije sestre žive već više od godinu dana. U Damasku je živjela sa suprugom i petoro djece, u stanu u starom gradskom jezgru Damaska. Poput mnogih drugih sirijskih djevojaka, udala se dok je još bila dijete. Imala je tek 15 godina kada je pronašla muškarca svojih snova i odlučila da se uda. Svoju životnu dramu ispričala je za medijski projekat Syria Deeply.

"U Siriji stvari stoje drugačije", kaže Amani. "Djevojke se udaju vrlo rano. To je običaj i tradicija. Ali to ne znači da smo se sve poudavale za neznance. Ja moram da izaberem svog muža i on mora da izabere mene", objašnjava Amani.

U braku su dobili petoro djece, izbio je građanski rat u zemlji koju je voljela zbog njene jedinstvenosti, ali koju nije voljela zbog nepoštene politike i korumpirane vlasti. Živjeti u glavnom gradu, gdje vlada Bašar al Asad, nije olakšalo život njene porodice. Njen suprug je prvog dana uzeo oružje u ruke i otišao da se bori za Slobodnu sirijsku vojsku. Ubrzo je postao vođa jednog od najvećih bataljona koji se bore protiv režima u Damasku.

Amani se i sama takođe borila na strani pobunjenika, uprkos tome što ima petoro djece za koje je morala da se brine.

"Žene nisu jake kao muškarci, ali ponekad su veći stratezi. Jedno ne ide bez drugoga", kaže ona.

Ali smrtonosni napad na njihovu stambenu zgradu donio je tugu i patnju. Njen muž i četvoro djece ubijeni su istog dana. Amani je pobjegla i uspjela da spase samo svoju najmlađu kćerku koju je sakrila ispod sudopere u kuhinji. Druga su djeca zaštitu potražila kod oca, a Amani je istrčala na ulicu. Kada se vratila u kuću, među krhotinama je pronašla samo najmlađe dijete. Svi ostali poginuli su u napadu.

Nakon tragedije Amani je odlučila da ode iz Damaska u izbjeglički logor u Jordanu, kako bi zaštitila život svoje kćerke. ALi život u Zaatariju bio je sve samo ne predah.

"Bili smo pod ključem poput majmuna u kavezu. Jednom kada uđete u kamp, ne možete izaći iz njega", kaže Amani.

Kamp je pretrpan. Proteže se na više od 3,3 kvadratna kilometra, a trenutno se u njemu nalazi 150.000 izbjeglica – što je trostruko više od brojke za koju je bio predviđen kada je izgrađen prije skoro dvije godine.

Ovo vještačko naselje koje se nalazi usred suve pustinje poharano je olujama i bolestima. Malo humanitarne pomoći koja stiže u kamp nije dovoljno za sve ljude koji je trebaju. Oni koji žele hljeb ili ćebad kako bi se zaštitili od hladnoće, moraju da ih kupe od rijetkih pojedinaca koji primaju tu pomoć besplatno, a onda je prodaju ilegalno. Neki prodaju humanitarnu pomoć koju dobiju jer im očajnički treba novac. Drugima je samo dosadno i smatraju da je to jedini način da ispune svoje dane.

Amani se u radu pridružila i mlađa sestra, ali čak i udvostručenje prihoda nije bilo dovoljno da se pobrinu za cijelu porodicu. Postojao je samo jedan način da se do većeg novca dođe brzo, a to je značilo prodati svoju maloljetnu sestru strancu

"Radim sedam dana u nedjelji, najmanje 10 sati dnevno, za udruženje koja se brine za najmanju djecu ovdje u kampu", kaže Amani. "Nakon što odradim cijelu sedmicu, dobijem tri dolara. Sa bolesnom majkom, starim ocem i malim djetetom, takav život je neizdrživ. Moja starija sestra i njen suprug još uvijek imaju svu svoju djecu, hvala Bogu, ali to znači još pet dodatnih usta koja treba prehraniti", priča Amani.

Amani se u radu pridružila i mlađa sestra, ali čak i udvostručenje prihoda nije bilo dovoljno da se pobrinu za cijelu porodicu. Postojao je samo jedan način da se do većeg novca dođe brzo, a to je značilo prodati svoju maloljetnu sestru strancu.

"Nije rijetkost u Siriji da se djevojka uda u uzrastu od 16 godina. Većina arapskih muškaraca je svjesna toga, a često dolaze upravo u Siriju kako bi pronašli svoju mladu nevjestu. Ovih dana oni dolaze kako bi ih pronašli u izbjegličkim kampovima odakle skoro svako očajnički želi da ode. Vidjela sam Jordance, Egipćane i Saudijce kako prolaze pored šatora ne bi li pronašli djevicu za udaju. Plaćaju 300 dolara za djevojku svojih snova. Nisam imala izbora. Znala sam da ona nije bila zaljubljena, ali sam takođe znala da će se on brinuti o njoj. Prodala bih i sebe, ali Amara je jedina djevica u našoj porodici. Morali smo je prodati kako bismo omogućili ostalima da prežive. Šta sam drugo mogla da učinim?" priča Amani.

"Nije rijetkost u Siriji da se djevojka uda u uzrastu od 16 godina. Većina arapskih muškaraca je svjesna toga, a često dolaze upravo u Siriju kako bi pronašli svoju mladu nevjestu"

Galerija

Bonus video: