Osudio nevinog čovjeka na 25 godina robije, a onda kažnjen zbog toga na 10 dana zatvora

Morton je pušten 2011. pošto su DNK dokazi pokazali da nije pretukao svoju suprug na smrt. On je danas pratio proces protiv Andersona iz prvog reda
2 komentar(a)
zakon, ustav, pravda, Foto: Shutterstock
zakon, ustav, pravda, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.11.2013. 12:16h

Bivši teksaški tužilac Ken Anderson na čiji je zahtjev nevin čovjek dobio 25 godina zatvora, je kažnjen sa deset dana zatvora i 500 sati društveno-korisnog rada.

Anderson je pristao i da mu se oduzme licenca za rad i kažnjen je s 500 dolara u okviru nagodbe kojom bi trebalo da budu obustavljeni sve krivične i građanske parnice protiv njega.

On je mogao da dobije deset godina zatvora da mu je suđeno jer odbrani nije omogućio pristup dokazima u procesu za ubistvo iz 1987. protiv Majkl Mortona koji je potom skoro 25 godina proveo u zatvoru.

Morton je pušten 2011. pošto su DNK dokazi pokazali da nije pretukao svoju suprug na smrt. On je danas pratio proces protiv Andersona iz prvog reda galerije u sudnici.

"U ovakvim slučajevima, ponekad je teško reći šta ispunjava cilj pravde, a šta ne. Nema načina da išta uradimo danas što može poništiti tragediju", rekla je sudija Keli Mur.

Anderson se prethodno izvinio Mortonu zbog, kako je rekao, propusta u sistemu.

Od izlaska na slobodu, Morton je postao poznat kao primjer problema pravosuđa Teksasa koje je u vrhu SAD po broju zatvorenika puštenih na slobodu na osnovu ispitivanja DNK - 117 u posljednjih 25 godina.

Bonus video: