Počela vakcinacija miliona djece protiv paralize

Stručnjaci upozoravaju da zbog širenja poliomijelitisa u Siriji prijeti opasnost od širenja te bolesti i okolnim regionima i Evropi
52 pregleda 0 komentar(a)
vakcinacija djece protiv paralize, Foto: Beta/AP Photo/Ben Curtis
vakcinacija djece protiv paralize, Foto: Beta/AP Photo/Ben Curtis
Ažurirano: 08.11.2013. 16:07h

Ujedinjene nacije (UN) pokrenule su danas kampanju vakcinacije protiv dječje paralize na Bliskom istoku, u okviru koje bi, nakon širenja te bolesti u Siriji, trebalo da se zaštiti više od 20 miliona djece u sedam zemalja.

"Širenje dječje paralize u Siriji nije tragedija samo za djecu", izjavio je šef odsjeka za pitanja koja se tiču te bolesti u okviru UN Piter Krauli, ističući da je ovo jedna od ključnih prilika da se dopre do djece koja bi mogla da obole, javio je AFP.

Istovremeno, stručnjaci upozoravaju da zbog širenja poliomijelitisa u Siriji prijeti opasnost od širenja te bolesti i okolnim regionima i Evropi, koja od 2002. godine ima status regiona oslobođenog od dječje paralize.

Dvojica njemačkih doktora su u tekstu objavljenom u medicinskom časopisu "Lanset" upozorila da bi, s obzirom na to da samo jedna od 200 zaraženih osoba razvije dječju paralizu, "tiho prenošenje" ove bolesti moglo da potraje godinu dana prije izbijanja epidemije, a da bi za to vrijeme stotine pojedinaca postali nosioci zaraze.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je prošlog mjeseca da postoji velika opasnost od širenja dječje paralize u svijetu zbog kretanja izbjeglica širom regiona i niske stope imunizacije u Siriji.

U Siriji su do sada zabilježena 22 slučaja paralize slične poliomijelitisu, od kojih je u 10 slučajeva potvrđeno da je u pitanju tzv. divlji poliovirus, koji u toj zemlji nije detektovan od 1999. godine.

Od početka godine registrovana su 322 slučaja divljeg poliovirusa u svijetu, od kojih je polovina zabilježena u Somaliji.

Bonus video: