Novi vođa pakistanskih talibana komandant čiji su vojnici pucali na Malalu

Fazlulah (39) je komandovao snagama u oblasti Svat, na sjeveru Pakistana, koja je naredila zatvaranje svih ženskih škola
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.11.2013. 19:12h

Nemilosrdni komandant, čiji su vojnici okrivljeni za pucanje na učenicu Malalu Jusafzai, imenovan je za novog vođu pakistanskih talibana.

Maulana Fazlulah, poznat i kao "Radio Mulah", zbog svojih vatrenih poruka u javnost, naslijedio je Hakimulaha Mehsuda, ubijenog u napadu američke bespilotne letjelice.

"Nakon odgovarajućih konsultacija i uzajamnog razumijevanja, izabrali smo višeg komandanta Maulanu Fazlulaha za svog novog vođu. On će voditi sve militantne grupe koje djeluju u okviru Tehrik-e-Talibana u Pakistanu", rekao je talibanski portparol Šahidulah Šahid.

Šahid je dodao i da militanti neće pregovarati o miru u Pakistanu te da je šeik Kalid Hakani izabran za zamjenika vođe.

Pakistanski talibani krive se za smrt najmanje 40 hiljada civila i pet hiljada vojnika u svojoj desetogodišnjoj pobuni protiv vlade. Grupa je poznata i po podršci avganistanskim talibanima.

Fazlulah (39) je komandovao snagama u oblasti Svat, na sjeveru Pakistana, koja je naredila zatvaranje svih ženskih škola. Na pakistansku učenicu, Malalu Jusafzai, talibani su pucali te joj prijetili smrću zbog njenog zalaganja za obrazovanje djevojčica u Pakistanu. Malala nije dobila Nobelovu nagradu za mir, iako je, prema mišljenju mnogih, bila favorit.

Bonus video: