provjera tačnosti

Vašington skeptičan oko sirijskog spiska hemijskog oružja

Sirija je Organizaciji za zabranu hemijskog oružja predala dokument od 700 strana u kome se Asadova vlada obavezuje da u potpunosti uništi zalihe hemijskog oružja
50 pregleda 0 komentar(a)
Samanta Pauer, Foto: Beta/AP
Samanta Pauer, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 06.11.2013. 13:16h

SAD nastavljaju da provjeravaju tačnost spiska hemijskog oružja koji je Sirija predala međunarodnoj zajednici kao i program uništenja tog oružja, rekla je američka ambasadorka u UN, Samanta Pauer, ali i dodala da su SAD "skeptične" oko tačnosti datih podataka.

"Još ima posla da se uvjerimo da je spisak zvaničnih lokacija koji je sirijska vlada predala potpun i da se proces dobro odvija, posebno faza uništenja (oružja) koja izgleda veoma komplikovano", rekla je Samanta Pauer sinoć poslije sastanka Savjeta bezbjednosti UN posvećenog sirijskom hemijskom oružju.

Pauer je kazala da "poslije višegodišnjih kontakata sa sirijskim režimom, godina laži u drugim kontekstima i mnogih neodržanih obećanja tokom ovog rata, SAD prirodno ostaju skeptične" prema Asadovom režimu

Sirija je Organizaciji za zabranu hemijskog oružja (OPCW) predala dokument od 700 strana u kome se vlada predsjednika Bašara al-Asada obavezuje da u potpunosti uništi zalihe od 1.000 tona hemijskih supstanci i 290 tona hemijskog oružja.

Američki stručnjaci i dalje proučavaju ovaj tehnički dokument, rekla je američka ambasadorka.

Krajem oktobra predstavnici Organizacije za zabranu hemijskog oružja zapečatili su cjelokupno sirijsko hemijsko oružje i proglasili da su postrojenja za proizvodnju tog oružja onesposobljena.

SAD su tada pozdravile to što je oružje zapečaćeno i ocijenili da će arsenal hemijskog oružja biti uništen u predviđenom roku, do kraja juna 2014. godine.

Međutim, kako je Pauer dodala, "poslije višegodišnjih kontakata sa sirijskim režimom, godina laži u drugim kontekstima i mnogih neodržanih obećanja tokom ovog rata, SAD prirodno ostaju skeptične".

Ambasadorka je ponovila da Asad nema legitimitet da upravlja Sirijom uprkos njegovom obećanju da će uništiti svo hemijsko oružje.

Neimenovane američke diplomate su takođe za AFP izrazile iste sumnje da su sirijske vlasti prijavile cjelokupan arsenal svog hemijskog oružja.

Jedan diplomata rekao je da postoje znaci da neki elementi sirijskog režima žele da zadrže hemijsko oružje. Taj diplomata je ipak dodao da SAD imaju puno povjerenje u inspektore OPCW-a i rekao da će "diplomatski kanali" biti aktivirani ako Sirija ne bude poštovala preuzete obaveze.

Zvaničnik iz jedne zapadne zemlje rekao je da postoje "sumnje" oko toga da li je Damask prijavio ukupne zalihe svog hemijskog oružja, ali da će se dozvoliti specijalizovanoj međunarodnoj organizaciji da radi svoj posao.

Poslije jučerašnjeg sastanka u UN, Sigrid Kaag, šefica zajedničke misije OPCW i UN, nije željela da komentariše mogućost da je Sirija mogla da sakrije neko hemijsko oružje, i samo je rekla da misija djeluje u okviru povjerenog mandata i na osnovu dokumenta koji su joj sirijske vlasti predale.