Keri stigao u Jerusalim: Obnoviti mirovni proces

"Rabin je imao hrabrosti da sve rizikuje u cilju mira... zato što je to bilo od ključnog značaja kako bi se obezbijedila budućnost za Izrael"
0 komentar(a)
Džon Keri, Foto: Beta/AP
Džon Keri, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 06.11.2013. 08:20h

Američki državni sekretar Džon Keri stigao je u Jerusalim, gdje će pokušati da utiče na nastavak izaraelsko-palestinskog mirovnog procesa.

Palestinci su sinoć dali do znanja da neće nastaviti pregovore sa Izraelom dok god on bude nastavio s "kolonizacijom" palestinskih teritorija.

Izraelska strana je odlučna da nastavi kolonizaciju i mi ne možemo da nastavimo pregovore tokom te ofanzive bez presedana, rekao je za AFP jedan visoki palestinski zvaničnik.

Keri je u Jeruslim stigao sinoć, a danas će se sastati sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom.

Za danas je predviđen i njegov sastanak s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom.

Keri je sinoć u Tel Avivu prisustvovao obilježavanju 18 godina od ubistva bivšeg premijera Izraela, Jicaka Rabina, koga je ubio jedan jevrejski ekstremni desničar, i tom prilikom još jednom pozvao Izraelce i Palestince da se vrate mirovnim pregovorima.

"Rabin je imao hrabrosti da sve rizikuje u cilju mira... zato što je to bilo od ključnog značaja kako bi se obezbijedila budućnost za Izrael", rekao je Keri.

U posljednja tri mjeseca, Izraelci i Palestinci su imali gotovo 20 sastanaka, ali su pregovori ponovo u zastoju.

Bonus video: