Vlada Konga: Pobijedili smo pobunjenike

S druge strane, general Lucien Bahuma, komandant vojske u provinciji Sjeverni Kivu bio je oprezniji i naveo da ne može da potvrdi tako nešto u ovom trenutku
2 komentar(a)
Kongo, Foto: Beta/AP
Kongo, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 05.11.2013. 15:07h

Vlada Demokratske Republike Kongo proglasila je da je postigla "potpunu pobjedu nad pobunjenicima M23", mada je armija odbila, u ovom trenutku, da to potvrdi.

"Posljednji elementi M23 su napustili svoje pozicije u Runjonji i Čanzu pod pritiskom FARDC (vladinih snaga), koje su tek ušle tamo", naveo je ministar komunikacija i portparol vlade DR Kongo u pisanoj poruci iz Kivandža, gradu najbližem mjestu sukoba, prenijela je agencija AFP.

S druge strane, general Lucien Bahuma, komandant vojske u provinciji Sjeverni Kivu bio je oprezniji i naveo da ne može da potvrdi tako nešto u ovom trenutku.

Oni (pobunjenici) su zapalili 42 vozila i svoje depoe municije, povlače se u svim pravcima," rekao je general i dodao da su borbe trajala cijelu noć.

Specijalne snage UN u istočnom delu DR Konga priključile su se direktnoj borbi protiv pobunjeničke grupe M23 pod opsadom, u pozadini, uz snage Armije Konga koje su ofanzivu pokrenule krajem prošlog mjeseca, u pokušaju da konačno stave tačku na pobunu.

Bonus video: