I ljekari američke vojske mučili zatvorenike?

Zdravstveni radnici pri američkoj vojsci kršili etički kodeks da bi iznudili informacije od osumnjičenih terorista
81 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 05.11.2013. 15:06h

Ljekari i psiholozi koji rade za američke oružane snage krše etički kodeks pod instrukcijama ministarstva odbrane i CIA učestvujući u mučenju i ponižavajućem postupanju prema osumnjičenima za terorizam, zaključci su jedne istrage.

U studiji Radne grupe za pitanja medicinskog profesionalizma zaključuje se da su poslije terorističkih napada 11. septembra 2001. zdravstveni radnici pri vojci i obavještajnim službama „osmišljavali i učestvovali u okrutnom, nehumanom i ponižavajućem liječenju i mučenju privedenih“.

Mučenja su zabilježena u američkim zatvorima u Avganistanu, Gvantanamu na Kubi i tajnim zatvorima CIA.

Zdravstvenim radnicima je rečeno da pravilo „ne činiti štetu drugome“ ne važi u ovim slučajevima, jer njihov zadatak nije da liječe ljude koji su bolesni, objavio je juče britanski list „Gardijan”.

Radna grupa krivicu prvenstveno svaljuje na ministarstvo odbrane i CIA, koji su od zdravstvenih radnika tražili da zanemare svoj etički kodeks u interesu prikupljanja obavještajnih podataka i praksi kojima su pričinili ozbiljnu štetu pritvorenicima, od voterbordinga (simulacije davljenja), uskraćivanja sna do prisilnog hranjenja – prakse koje se smatraju oblicima mučenja.

U rezultatima dvogodišnje istrage 19-člane Radne grupe, „Napuštena etika: Medicinski profesionalizam i zlostavljanje pritvorenika u ratu protiv terorizma“, ističe se da je ministarstvo odbrane one koji su učestvovali u ispitivanjima označavao „zvaničnicima za bezbjednost“ prije nego ljekarima. Ljekari i medicinske sestre su učestvovali u prisilnom hranjenju zatvorenika koji su štrajkovali glađu, što se protivi pravilima Svjetskog udruženja zdravstvenih radnika, dok su psiholozi radili na rušenju pacijentove povjerljivosti i sami su ispitivali pacijente. Oni takođe nisu ispoštovali preporuke glavnog hiruga američke vojske da prijave zlostavljanja pritvorenika.

„Američka javnost ima pravo da zna da je zakletva koju su dali ljekari da će slijediti etički kodeks ista bez obzira na mjesto gdje služe“, kazao je doktor Džerald Tomson, član Radne grupe i penzionisani profesor medicine na Univerzitetu Kolumbija.

I CIA i Pentagon su odbacili rezultate studije

„Jasno je da je u ime nacionalne bezbjednosti vojska zanemarila tu zakletvu, a ljekari su transformisani u agente vojske i obavljali su djela koja su u suprotnosti sa ljekarskom etikom i praksom. Naša je odgovornost da se postaramo da se to više nikada ne ponovi“.

Od ljekara se i dalje traži da ispitivačima omoguće pristup zdravstvenim informacijama o pritvorenicima koje mogu biti korištene za vršenje pritiska na njih. Pritvorenicima nije dopušteno da primaju terapiju za poremećaje izazvane mučenjem.

I CIA i Pentagon su odbacili rezultate studije.

Galerija

Bonus video: