Oči svijeta uprte u Fukušimu: Jedan potres može dovesti do novog Černobila

Vrlo osjetljiva priroda posla, tektonski nestabilno područje i 14 hiljada puta radioaktivnije gorivo od nukleake bačene na Hirošimu
1 komentar(a)
Ažurirano: 04.11.2013. 12:13h

Istočni Japan je danas pogodio potres pet stepeni po Rihteru, a podrhtanja su se osjetila sve do Tokija.

Nema podataka o žrtvama ni šteti, i ovo ne bi bila značajna informacija da se potres nije desio blizu Fukušime gdje danas počinje operacija nuklearnog čišćenja oštećene elektrane.

Akcijom je predviđeno ručno uklanjanje oko 400 tona nuklearnog goriva iz reaktora 4.

Čišćenje je vrlo opasno jer bi najmanji potres tokom procesa mogao da uzrokuje veću katastrofu od one u Černobilju.

TEPCO upravlja akcijom čišćenja, a ta firma se nije proslavila u akcijama sprječavanja incidenata nakon potresa i cunamija koji su oštetili Fukušimu.

Akcija će trajati do kraja 2014. godine, iako bi u regularnim uslovima za to trebalo 100 dana.

Vrlo osjetljiva priroda posla, tektonski nestabilno područje i 14 hiljada puta radioaktivnije gorivo od nukleake bačene na Hirošimu čine da svijet strahuje od ove operacije.

Bazen sa gorivom se nalazi 18 metara ispod zemlje, u vodi i na sedam metara dubine.

Nakon uklanjanja goriva slijedi čišćenje oštećene zgrade. Do sada se taj proces vršio kompjuterski, a sada će morati biti odrađen ručno jer šipke nuklearnog goriva moraju cijelo vrijeme biti vodom i ne smiju se dodirivati.

"Operacija uklanjanja goriva iz toliko oštećenog bazena nikada nije izvedena. Šipke su nezgrapne i vrlo teške, svaka teži dvije trećine tone", rekla je ranije inspektorka Kristina Konsolo za RT.

U slučaju nezgode neka bi se šipka mogla naći na vazduhu ili zapaliti, što bi rezultiralo zastrašujućom količinom radijacije u atmosferi. Takva bi radijacija bila prevelika da bi je bazen apsorbovao jer nije za to dizajniran.

U najgorem mogućem scenariju bazen bi se mogao urušiti što bi rezultiralo fisijom i eksplozijom mnogo većih razmjera od one 2011.

"Ovo je jedan od najgorih i najvažnijih poslova koje je iko ikada mora napraviti. Ako se i izvede bez greške, mnogo je toga što može poći po zlu", objasnila je Konsolo.

Prema Svjetskom nuklernom izvještaju objavljenom ove godine, najgori će scenario uključivati evakuaciju do 10 miliona ljudi 250 kilometara oko Fukušime, uključujući i značajan dio Tokija.

Usprkos skepsi nekih stručnjaka, TEPCO je uvjeren da će operacija biti uspješna. Iako golema, ova je akcija tek dio procesa razmontiravanja te nuklearne elektrane. Predviđa se da će za to biti potrebno ukupno 40 godina te da će koštati 11 milijardi dolara.

Galerija

Bonus video: